MY KTEO

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

«Παράθυρο» Πλεύρη για διαγραφή προστίμων στους άνω των 60 που τελικά εμβολιάστηκαν


«Παράθυρο ανοικτό» για διαγραφή προστίμων στους πολίτες άνω των 60 ετών που τελικά εμβολιάστηκαν, άφησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 μίλησε και για τους εμβολιασμούς με τα νέα εμβόλια, τον προσωπικό γιατρό και για την παραλλαγή «Κένταυρος».

Συγκεκριμένα, μίλησε για επιτυχία του προγράμματος «Προσωπικός Ιατρός» που έχει ήδη εγγεγραμμένους 3.200 γιατρούς και όταν φτάσει στο 100% θα είναι αναγακαίοι περίπου 1.600 γιατροί ακόμη.

«Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.130.000 εγγραφές στον προσωπικό γιατρό, με το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών να υπάρχει στη Αττική και σε άλλες στοχευμένες περιοχές. Στην Αττική μπορεί να εγγραφει το 50% του γιατρού, άρα χρειάζονται περισσότεροι εγγεγραμμένοι ιατροί».

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ακόμα πως «για τη συνταγογράφηση και για να μην υπάρξει επιβάρυνση στη συμμετοχή, αρκεί να έχει εγγραφεί κάποιος σε προσωπικό γιατρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί».

Όπως αναφέρει, «προσαρμοζόμαστε καθώς, υπάρχει ελευθερία κινήσεων στον πολίτη. Η πολιτεία εξασφαλίζει δωρεάν γιατρό σε όλους. Η μόνη υποχρέωση είναι η εγγραφή. Όπως κινείται ο θεσμός σε 40 ημέρες, δε θα χρειαστεί να επιβληθεί κάποια κύρωση».

Εμβολιασμοί με νέα εμβόλια
Σχετικά με τα νέα εμβόλια, ο υπουργός ανέφερε: «Οι οδηγίες αυτές είναι επιστημονικές που δεν βασίζεται σε κάποια επιτροπή εμβολιασμού».

Οι άνω των 60 και ευάλωτες ηλικιακές ομάδες έχουν σύσταση για να κάνουν το νέο εμβόλιο ενώ η ηλικιακή ομάδα 30-60, έχει τη δυνατότητα να κάνει το νέο εμβόλιο, σε συννενόηση με τον γιατρό. Η δόση με το νέο εμβόλιο μπορεί να γίνει στο τρίμηνο από την προηγούμενη δόση.

Σχετικά με την επικαιροποίηση, ο υπουργός ανέφερε πως «Όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, τα επικαιροποιημένα, παρέχουν κάλυψη όχι μόνο από τη βαριά νόσηση, αλλά προστατεύουν ως ένα κομμάτι και προς τη μόλυνση».

Παντως, σε χθεσινή ενημέρωση, η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως «προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων έναντι της επαναλοίμωξης ή της σοβαρής νόσησης».

«Το ποσοστό αποτελεσματικότητας θα προκύψει από την καθ' ημέραν χρήση τους».

Για τους υγειονομικούς σε αναστολή
Ακόμη αναφέρθηκε και στους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή και είπε πως: «Θα επιθυμούσα τα άτομα που δεν εμβολιάζονται γιατί δεν πιστεύουν στην επιστήμη, να μην παρέμεναν στο Εθνικό σύστημα Υγείας, όμως η γραμμή που ακολουθούμε είναι να επαναξιολογούμε σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας».

Τέλος, σχετικά με την παραλλαγή «Κένταυρος», ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι μια παραλλαγή της Όμικρον και όσο είμαστε στην παραλλαγή Όμικρον δεν υπάρχει πρόβλημα.



iEidiseis.gr