MY KTEO

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΘ: 7+1 αλήθειες για τις «παροχές»


Από τους άδικους φόρους δίνονται σαν ενισχύσεις τα μέτρα μετά από 100 ημέρες όσα και πέρυσι - Μετά από 200 ημέρες οι αυξήσεις στο... 1/3 των συνταξιούχων.

Μπορεί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τις παροχές να μοιάζουν σημαντικές (οι οικονομικοί υπουργοί κάνουν λόγο για πακέτο 5,5 δις ευρώ), ωστόσο ούτε πολλά είναι, ούτε έγκαιρα και δίκαια δίνονται.

Κοντολογίς, δίνονται πολύ αργά, πολύ λίγα, σε όσους δεν δουλεύουν…

Συγκεκριμένα:

1. Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί μετά από… 100 ημέρες, στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ακριβώς και πέρυσι (τα Χριστούγεννα του 2021). Με τη διαφορά ότι φέτος θα δοθεί σε όσους έχουν συντάξεις κάτω από 800 ευρώ το μήνα.

Δεν θα δοθεί όμως ο μισός μισθός δώρο στους 100.000 υγειονομικούς όπως δόθηκε πέρυσι…

Από την ενίσχυση εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι οποίοι πιθανότατα μεγαλώνουν παιδιά και, ίσως, πληρώνουν ενοίκιο (δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι ή ενήλικα τέκνα όπως συμβαίνει με πολλούς συνταξιούχους). Επ αυτής της πρόδηλης αδικίας δεν υπαρχή δικαιολογία…

Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 1,5 εκ μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα λαμβάνουν λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα, ενώ τα καθαρά –μείον οι ασφαλιστικές εισφορές- του κατώτατου μισθού είναι μόλις 650 ευρώ, ενώ πάνω από 640.000 εργάζονται με μερική απασχόληση (και μισή αμοιβή…).

2. Οι αυξήσεις στις συνάξεις θα δοθούν μετά από 200 ημέρες, στα τέλη Μαρτίου 2023 και αφού προηγουμένως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. (Σ.σ. Η αύξηση στις συντάξεις θα διαμορφωθεί κατά το ήμισυ από το ύψος του πληθωρισμού και κατά 50% από τη οικονομική μεγέθυνση του 2022. Στοιχεία που δημοσιεύονται στα τέλη του α’ τριμήνου του επομένου έτους…)

Κατ' αυτό τον τρόπο οι συνταξιούχοι θα κάνουν Γιορτές έχοντας την εντύπωση ότι θα λάβουν σημαντικές αναπροσαρμογές, ενώ η αύξηση του 6%-6,5% (αναδρομικά από 1/1/2023) θα αφορά μόνο σε περίπου 900.00 εκ των 2,5 εκ δικαιούχων. Οι υπόλοιποι θα πάρουν μικρο-αναπροσαρμογές, ενώ πάνω από 1,3 εκ. δεν θα λάβουν ΚΑΜΙΑ αύξηση. Και όλο αυτά λόγω «προσωπικής διαφοράς», των… επιπλέον χρημάτων που λαμβάνουν καθώς οι αποδοχές τους στηρίζονται στον παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (μέχρι του Μαΐου του 2016), ενώ με βάσει τον επανακαθορισμό από 1/1/2019 (νόμος Κατρούγκαλου) προέκυψε ότι έπρεπε να λαμβάνουν μικρότερα ποσά (προσωπική διαφορά…)

3. Από 1/10/2022 αλλάζει ο τρόπος επιδότησης του ρεύματος με στόχο την μείωση της κρατικής επιδότησης (1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, 1,9 δισ. τον Σεπτέμβριο, ποσό που θα προσέγγιζε τα 2,5-3 δισ. τον Οκτώβριο). Με το νέο σύστημα η επιδότηση θα είναι σημαντικά χαμηλότερη, συνδεδεμένη-εξαρτημένη από την μείωση της κατανάλωσης εν σχέσει με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Άρα ο λογαριασμός ρεύματος θα είναι αισθητά υψηλότερος…

4. Ακόμη δεν εντάχθηκαν στα Βαρέα οι υγειονομικοί, ενώ παραπέμπει σε νέο σύστημα αποδοχών (καταβολή επιδόματος) από 1/1/2023 σε γιατρούς και νοσηλευτές…

5. Το «σύστημα Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή» επεκτείνεται , αλλά όπως απέδειξε αυτή η «Σελίδα», πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει στους μεγάλους εισαγωγείς να ανεβάσουν πλασματικά τις τιμές και, ακολούθως, να ενθυλακώνουν τους πόρους των φορολογουμένων (κρατικές επιδοτήσεις).

6. Η κατάργηση της εισφοράς Αλληλεγγύης αφορά σε συνταξιούχος που, ουσιαστικά, λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ καθαρά το μήνα (300.000 άτομα) και ελάχιστους Διευθυντές στο δημόσιο (δες ΕΔΩ).

7. Σημαντική είναι η αύξηση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο, από την οικονομική κρίση και την έκρηξη των τιμών πετρελαίου την περίοδο 2011-15 τα νοικοκυριά στράφηκαν στα (κοστοβόρα λόγω ρεύματος) air condition, ενώ σε πολλές πολυκατοικίες οι ιδιόκτητες δεν ομονοούν στην καταβολή των κοινοχρήστων…

8. Κυρίως όμως τα εν λόγω χρήματα προέρχονται από την υπερφορολόγηση του καταναλωτή, δηλαδή από τον υψηλό (24%) ΦΠΑ επί ακριβότερων αγαθών. Ουσιαστικά, οι μεγάλοι έμμεσοι φόροι συντέλεσαν στην αφαίμαξη των πολιτών, αβγατίζοντας τα κρατικά έσοδα, τα οποία τώρα γίνονται «επιταγές ακρίβειας»…

Κατά συνέπια, τα κονδύλια που δίνονται δεν είναι πολλά. Εξάλλου πρόκειται περί αναδιανομής από τους πρόσθετους φυρούς μέσα από υψηλούς και άδικους συντελεστές ΦΠΑ. Το μόνο που μοιάζει προεκλογικό από το όλο πακέτο της ΔΕΘ είναι οι αδικίες. Ειδικά ο αποκλεισμός των εργαζομένων και η ενίσχυση μονά όσων δεν έχουν απασχόληση…


iEidiseis.gr του Χρήστου Μέγα