MY KTEO

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΑΔΕ: «Εξπρές» κληρονομιές με 9 βήματα - Πότε ενεργοποιείται το νέο σύστημα


Ένα νέο και απλοποιημένο σύστημα, που θα διεκπεραιώνει υποθέσεις κληρονομιάς με 9 βήματα ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για μια πλατφόρμα για τις δηλώσεις κληρονομιάς που θα ομοιάζει με το μοντέλο των ψηφιακών γονικών παροχών.

Στη λειτουργία της έχουν περιληφθεί και οι επισημάνσεις των συμβολαιογράφων, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται στα γραφεία τους (αντι για τις εφορίες) ευκολότερα και γρηγορότερα.

Με το νέο μοντέλο οι δηλώσεις κληρονομίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά, χωρίς επισκέψεις στην εφορία, όπως άλλωστε ισχύει για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές.

Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι όπως οι κληρονόμοι προσκομίζουν στους συμβολαιογράφους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία πολύ σύντομα και αυτά θα μπορούν να αναζητηθούν ηλεκτρονικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πρακτικά, η υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς θα ολοκληρώνεται ψηφιακά σε 9 βήματα:
1. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό του κληρονόμου
2. Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα του κληρονόμου στο myTaxisnet
3. Ο κληρονόμος αποδέχεται τη δήλωση
4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται, όταν προκύπτει o φόρος
5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης
6. Ο κληρονόμος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)
7. Το TAXIS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου
8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myPROPERTY για συμβολαιογράφο και κληρονόμο
9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά τη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς στο myPROPERTY

Σημειώνεται ότι η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ για τους συγγενείς της Α’ κατηγορίας (σύζυγος, γονείς, παιδιά, εγγόνια) ενώ ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.

Το αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία ανέρχεται στις 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή γι’ αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα πρώτα δύο τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Ακολουθεί ένα πρακτικός οδηγός με απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες απορίες για τις κληρονομιές:

Σε ποια περιουσιακά στοιχεία επιβάλλεται φόρος κληρονομιάς;
Ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται σε κάθε περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε ημεδαπούς ή σε αλλοδαπούς, καθώς και στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε Έλληνα ή σε αλλοδαπό υπήκοο που είχε την κατοικία του στην Ελλάδα.

Ποιος είναι υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;
Ο κληρονόμος ή ο κληροδόχος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του.

Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;
Η δήλωση φόρου κληρονομιάς υποβάλλεται μέσα σε 9 μήνες από τον θάνατο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στην Ελλάδα ή μέσα σε έναν χρόνο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στο εξωτερικό ή οι κληρονόμοι ή οι κληροδόχοι διέμεναν κατά τον χρόνο θανάτου στο εξωτερικό.



newmoney.gr του Στέλιου Κράλογλου