MY KTEO

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Aποδείξεις: Πώς θα ελέγχουμε αν είναι έγκυρες – Κίνητρα για επώνυμες καταγγελίες


Σε λίγες ημέρες οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν με το κινητό τους εάν η απόδειξη που παίρνουν από το κατάστημα, το εστιατόριο ή το μπαρ είναι γνήσια ή «μαϊμού», καθώς θα μπορούν να σκανάρουν από το smartphone το QR code της απόδειξης που εκδόθηκε και να διαπιστώνουν σε πραγματικό χρόνο την εγκυρότητά της.

Τη νέα εφαρμογή σάρωσης αποδείξεων «appodixi» παρουσίασε ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ μιλώντας νωρίτερα στο Open TV και τονίζοντας ότι θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες για συσκευές με λειτουργικό Android και iOS. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να δίνεται μπόνους σε όποιον πολίτη προβαίνει σε επώνυμη καταγγελία.

Ο καταναλωτής  αφού κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του, θα σκανάρει το barcode της απόδειξης που παραλαμβάνει. Η εφαρμογή θα επεξεργάζεται τα στοιχεία για να διαπιστωθεί αν τα ποσά που αναγράφονται στην απόδειξη συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.

Ο καταναλωτής αν δει ότι η απόδειξη δεν διασταυρώνεται, μπορεί να πατήσει «αναφορά» και βγάζοντάς την μία φωτογραφία στη συνέχεια κάνει «ανώνυμα» ή «επώνυμα» διαβίβαση αυτής, επιλέγοντας έναν «λόγο αναφοράς», π.χ. «αριθμός απόδειξης».

Η απόδειξη στέλνεται στην ΑΑΔΕ, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της οποίας θα ελέγξουν αν υπάρχει παράβαση και σε αυτή την περίπτωση θα βεβαιώνεται πρόστιμο προς την επιχείρηση που εξέδωσε τη «μαϊμού» απόδειξη.

Στο τραπέζι η χρηματική επιβράβευση
«Συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών ένα κίνητρο, μια χρηματική επιβράβευση για όσους μας στείλουν κάποια απόδειξη, από την οποία θα προκύψει έλεγχος και θα βεβαιωθεί πρόστιμο για επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό», τόνισε ο κ. Πιτσιλής αναφερόμενος στις περιπτώσεις των επώνυμων καταγγελιών.



Newmoney.gr