MY KTEO

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Στο τραπέζι και το ακραίο σενάριο


Στήνεται το σχέδιο «μείωσης κατανάλωσης της ενέργειας» για τον χειμώνα. Δύσκολες αποφάσεις και για διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά για εξοικονόμηση ενέργειας τον χειμώνα, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως βάζει στο τραπέζι ακόμα και το ακραίο σενάριο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Αυτά τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης, ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου.

Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, για «πολύ μικρές, σχεδόν μηδενικές, πιθανότητες» για διακοπές ρεύματος ή για παροχή ρεύματος με «δελτίο», ωστόσο, όπως είπε, τίποτα δεν αποκλείεται. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά.

Επίσης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε -ξανά- τις κυρώσεις στους φορείς του Δημοσίου που δεν εφαρμόζουν τα στοιχειώδη μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, μέτρα που είχαν ήδη εξαγγελθεί από τον Ιούνιο και περιλαμβάνονται σε σχετική ΚΥΑ από αρχές Ιουλίου.

Προς το παρόν, για τα νοικοκυριά, θα ισχύσουν κλιμακωτές επιδοτήσεις, ανάλογα με το ρεύμα που καίει το κάθε σπίτι. Οι πιο «οικονόμοι», μάλιστα, θα έχουν έξτρα 15% έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος, αν η κατανάλωσή τους είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Υπενθυμίζεται πως το νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης είναι το εξής:
  • Έως 500 κιλοβατώρες επιδοτείται το 90% της αύξησης (90% των νοικοκυριών)
  • Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες το 80% της αύξησης
  • Πάνω από 1.001 κιλοβατώρες το 70% της αύξησης
Γιατί δεν αποκλείονται διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά
Σύμφωνα με το newmoney.gr, στο κάδρο για μειωμένη κατανάλωση έχει μπει και ο οικιακός τομέας.

Μοιραία, αν δεν επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι και δεν αποδώσουν τα κίνητρα και τα μπόνους για την εξοικονόμηση ρεύματος, τότε η τελευταία λύση που απομένει είναι οι υποχρεωτικές διακοπές ρεύματος κάποιες μέρες ή εβδομαδίαια.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, έχουν οριστεί και οι ώρες αιχμής που πιθανόν να κατεβαίνει ο διακόπτης στην ενεργοβόρα βιομηχανία. Αυτές είναι από τις 09:00 έως τις 10:00 και από τις 18:00 έως τις 22:00, δηλαδή συνολικά 5 ώρες την ημέρα.

Η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας
Η Ελλάδα δεν διαθέτει αποθήκη φυσικού αερίου, όπως η απόλυτη πλειοψηφία των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό ενδεχομένως και υπό συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα.

Η χώρα βασίζεται στις συμφωνίες που έχει συνάψει με τη Βουλγαρία και την Ιταλία για αποθήκευση των προβλεπόμενων – σύμφωνα με το σχέδιο του Ευρωκοινοβουλίου – ποσοτήτων φυσικού αερίου και ελπίζει να μην «σπάσουν» για οποιονδήποτε λόγο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ξεκινήσει, εδώ και περίπου 15 μέρες, την υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία εμπορικού αποθέματος αέριου από εγχώριους προμηθευτές καυσίμου σε άλλες χώρες. Για τη δημιουργία του προβλεπόμενου αποθέματος, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιεί τόσο την εγκατάσταση Chiren στη Βουλγαρία, όσο και υπόγεια αποθήκη αερίου στην Ιταλία.

Μέχρι στιγμής έχει ήδη αποθηκεύσει στα δύο αυτές χώρες ποσότητα καυσίμου ίση με 200.000 Μεγαβατώρες, από τις 622.440 Μεγαβατώρες συνολικά που θα πρέπει να ανέλθει το απόθεμά της, σύμφωνα με το σχέδιο. Οι πρώτες ποσότητες έχουν ήδη αποθηκευτεί στο Chiren, ενώ εδώ και περίπου 15 ημέρες η εταιρεία έχει ξεκινήσει να φυλάσσει αέριο και στην Ιταλία.

Για τις χώρες - μέλη που δεν διαθέτουν αποθήκες φυσικού αερίου, όπως η Ελλάδα, προβλέπεται υποχρέωση να εξασφαλίσουν ως την 1η Νοεμβρίου, συμφωνίες με χώρες που διαθέτουν αποθήκες, για ποσότητες που ισοδυναμούν με το 15% της ετήσιας κατανάλωσης αερίου.

Το απόθεμα αυτό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για όλη την επικείμενη χειμερινή περίοδο, και πιο συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο του 2023. Πρόκειται στην ουσία για μία «ασπίδα» προστασίας για την επάρκεια εφοδιασμού της εκάστοτε χώρας, στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή στην παράδοση των προγραμματισμένων ποσοτήτων αερίου αγωγού από τη Μόσχα. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν υλοποιηθεί το δυσμενές σενάριο διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου, οι ποσότητες αυτές θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στις εταιρείες και στην ελληνική αγορά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.


iEidiseis.gr