MY KTEO

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η επανασύνδεση με τη μεσαία τάξη πρώτος στόχος του Τσίπρα


Η ρήξη του με τη μεσαία τάξη, αμέσως μόλις άρχισε η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ήταν η μεγάλη πολιτική πληγή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όχι μόνο δεν επουλώθηκε, αλλά βάθυνε στη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Ο Νόμος Κατρούγκαλου και η υπερφορολόγηση ήταν οι δύο αιτίες που δημιούργησαν ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και μικρομεσαίων, το οποίο εκμεταλλεύτηκε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εγκαινιάσει μια απρόσκοπτη προέλαση προς την εξουσία αμέσως μόλις εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ.

 

Η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ ήταν καθαρό ότι αποσκοπούσε πρωτίστως στο κλείσιμο αυτού ακριβώς του χάσματος.

 

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους έκανε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα δηλώνοντας εμπράκτως –το είχε κάνει πολλές φορές προφορικά– ότι κατανοεί την αδικία που υπέστησαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: υιοθέτησε σχεδόν ολόκληρη τη λίστα αιτημάτων τους, κυρίως αυτά που ο Μητσοτάκης αγνόησε κατά τη δική του ομιλία στην 86η ΔΕΘ:

 

● κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

 

● μείωση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα)

 

● μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

 

● διαγραφές χρεών της πανδημίας με 120 δόσεις για τα υπόλοιπα

 

 

● ενίσχυση της ρευστότητα για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ώστε να ενισχυθούν οι μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και πολύ μικρές επιχειρήσεις

 

Επίσης υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει το αφορολόγητο όριο στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα το επεκτείνει σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

 

Αν υπολογίσουμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 900.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων ατομικές ή οικογενειακές, είναι προφανές γιατί αυτή η ρήξη είχε στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί τώρα επιχειρεί να επουλώσει το τραύμα.

 

Ένας ακόμη σημαντικός στόχος του Τσίπρα χθες το βράδυ –πέρα, εννοείται, από την καταγγελία της κυβέρνησης και την εξαγγελία για αποκατάσταση αδικιών και προβλημάτων που της χρέωσε– ήταν να δελεάσει και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες πολυάριθμες (και άρα εκλογικά κρίσιμες) κοινωνικές ομάδες με εξαγγελίες πιο στοχευμένες, πέραν των γενικής εφαρμογής μέτρων που εξήγγειλε και των ιδεολογικής υφής ρυθμίσεων σε διάφορους τομείς του κράτους.

 

Μια σύντομη σταχυολόγηση δείχνει ότι επιχείρησε να προσελκύσει κυρίως:

 

● Τους μισθωτούς με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

 

● Τους συνταξιούχους με επιστροφή των αναδρομικών σε όλους και επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019.

 

● Τους αγρότες μέσω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου και της παροχής πιστώσεων με ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

● Τους υγειονομικούς με αυξήσεις μισθών και 15.500 προσλήψεις.

 

● Τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

● Τα ΑμεΑ με αύξηση αναπηρικού επιδόματος και άλλες παροχές και διευκολύνσεις στην καθημερινότητά τους.

 

● Τις γυναίκες μέσω της πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, που περιλαμβάνει ένα πακέτο κινήτρων για την τεκνοποίηση μέσω επιδομάτων που θα μεταφερθούν αργότερα και στην περίοδο της συνταξιοδότησής τους.

 

● Τα νέα ζευγάρια μέσω της επιδότησης ενοικίου και της αύξησης του εισοδηματικού ορίου.

 

● Τους μετανάστες μέσω της αλλαγής στη διαδικασία της πολιτογράφησης.

 

Με απλά λόγια χθες ο Τσίπρας επιχείρησε την αποκατάσταση σχέσεων με τη μεσαία τάξη, την ενίσχυση των δεσμών του με κοινωνικές ομάδες με τις οποίες έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις και επί Ν.Δ. είδαν την κατάστασή τους να χειροτερεύει (όπως οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι) και την άμυνά του σε ομάδες που η κυβέρνηση της Ν.Δ. ευνόησε εκμεταλλευόμενη τις χρηματοδοτήσεις κυρίως της πανδημίας.

 

Με άλλα λόγια, ο Μητσοτάκης πέταξε το γάντι, ο Τσίπρας το σήκωσε και πλέον έχουμε μια κανονική προεκλογική εκστρατεία. Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα επικεντρωθεί στα προβλήματα της χώρας και δεν θα μετατραπεί σε αρένα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών…