MY KTEO

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Αυξάνονται τα ασφάλιστρα οχημάτων – Φόβοι για αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων


Οι ανατιμήσεις των ασφαλίστρων είναι γεγονός στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Τα συμβόλαια για ασφάλεια αυτοκινήτου δεν ακριβαίνουν μονάχα εξαιτίας του πληθωρισμού, αλλά και από άλλους παράγοντες.

Το κύμα των ανατιμήσεων που βιώνουμε όλοι, σχεδόν σε όλα τα προϊόντα & τις υπηρεσίες τους τελευταίους μήνες, μας κάνει να αναζητούμε εντονότερα την πιο οικονομική επιλογή. Ακόμη, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και του πετρελαίου έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγική διαδικασία και τις μεταφορές, οδηγώντας στην αύξηση των τιμών και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Γιατί αυξάνονται τα ασφάλιστρα;

#1 Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων & κλοπών οχημάτων
Με την άνοδο της κινητικότητας των πολιτών, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, σημειώθηκε αύξηση στα τροχαία ατυχήματα και στις κλοπές των οχημάτων. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί τις ασφαλιστικές εταιρείες σε αύξηση των ζημιών τους καθώς καταβάλουν περισσότερες αποζημιώσεις.

#2 Άνοδος τιμών οχημάτων & ανταλλακτικών
Ο πληθωρισμός, η άνοδος τιμών στα καινούρια & μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και η εκτίναξη του κόστους των ανταλλακτικών, έχουν επίσης οδηγήσει σε αύξηση του ύψους των αποζημιώσεων που καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – κυρίως για τα ασφαλιστήρια που περιλαμβάνουν καλύψεις όπως ολική/ μερική κλοπή, καταστροφή από φυσικά φαινόμενα, μικτή ασφάλεια.

#3 Έλλειψη πρώτων υλών
Η εφοδιαστική κρίση και η έλλειψη πρώτων υλών, είναι καταστάσεις οι οποίες ταλανίζουν την ασφαλιστική βιομηχανία, αφού επιβραδύνουν τους ρυθμούς παραγωγής νέων αυτοκινήτων και οδηγούν σε αύξηση του κόστους παραγωγής τους και επισκευής τους.

#4 Κατάργηση εκπτώσεων ακινησίας
Τα δυο προηγούμενα χρόνια στην περίοδο της πανδημίας οι ασφαλιστικές είχαν δώσει εκπτώσεις λόγω ακινησίας των οχημάτων. Η κινητικότητα επανήλθε και επομένως οι εκπτώσεις και οι προσφορές λόγω ακινησίας καταργήθηκαν, με τις τιμές των ασφαλειών να αρχίζουν και πάλι να ανεβαίνουν.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες αυξάνουν το κόστος ζημιάς για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή, πλέον υπάρχουν περισσότερα τροχαία ατυχήματα, που κοστίζουν ακριβότερα. Αυτή την αύξηση στο κόστος των αποζημιώσεων, καλούνται να την καταβάλλουν οι ασφαλιστικές.

Και ναι μεν, ορισμένες ασφαλιστικές βασίζουν την τιμολογιακή τους πολιτική στα φθηνότερα ασφάλιστρα βάσει στρατηγικής, όμως ακόμα και για αυτές, η ανατίμηση είναι μονόδρομος, για να μην κινδυνεύσουν τα αποθεματικά τους και ως επακόλουθο η φερεγγυότητά τους.

Οι ασφαλιστικές μπορεί να “κατέβασαν” εν μέσω πανδημίας τις τιμές τους λόγω περιορισμένης κυκλοφορίας και για να διατηρήσουν τους πελάτες τους, πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει! Άλλωστε, κάτι διαφορετικό θα ήταν ζημιογόνο και αναποτελεσματικό για τις ασφαλιστικές.

Με την αύξηση λοιπόν των ασφαλίστρων, είναι δυστυχώς πιθανό να οδηγηθούμε σε μια νέα άνοδο του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων. Φόβος της ασφαλιστικής αγοράς είναι ότι με τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα μπορεί πολλοί οδηγοί να “αποφύγουν” να ασφαλιστούν. Όμως, το να μείνει κανείς ανασφάλιστος δεν είναι η λύση, γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.



newsauto.gr