MY KTEO

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Γιατί ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες και το "ωπ τι έγινε" της Γεροβασίλη


Τη ματαίωση του διαγωνισμού για το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ, με σκοπό την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας και των διαβατηρίων ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Ως αιτιολογία στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται η απόφαση    για τον διπλασιασμό της χρονικής ισχύος των διαβατηρίων, η οποία -σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο- μείωσε την αξία του διαγωνισμού κατά τουλάχιστον 56,544 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, η ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού συζητιέται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς, μεταξύ άλλων, οι ενστάσεις από τους συμμετέχοντες έδειχναν να μην έχουν τέλος. 

Στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν προκριθεί τρεις κοινοπραξίες, οι: Thales Dis France - Unisystems, Veridos Ματσούκης - ΟΤΕ - ByteINCM και Zetes Industries - Zetes - Space Hellas - ANY. Εκτός είχαν μείνει οι Idemia - Neurosoft και In Continu Et Services - Inform Λύκος. 

Σημειώνεται ότι οι νέες ταυτότητες θα είναι σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα περιλαμβάνουν την φωτογραφία του προσώπου με συγκεκριμένες προδιαγραφές, τσιπάκι, ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα και βιομετρικά στοιχεία. Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη εκδώσει βιομετρικές ταυτότητες. 

Την ακύρωση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες καυτηρίασε με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη.

Η κα. Γεροβασίλη αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει σύνδεση της ακύρωσης του διαγωνισμού με το σκάνδαλο των υποκλοπών: «Ωπ..τι έγινε; Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός σκάνδαλο ΝΔ για τις νέες ταυτότητες εν μέσω εξελίξεων για τις υποκλοπές;» έγραψε χαρακτηριστικά.
 
Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ως λόγο για τη ματαίωση του διαγωνισμού τη μείωση της συνολικής αξίας του κατά τουλάχιστον 56.544.000,00 ευρώ, "με αυτονόητη τη σημαντική οικονομική ωφέλεια υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου" όπως υποστηρίζει, "γεγονός που υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος".

Η απόφαση συμπίπτει χρονικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ το πρωί της Πέμπτης είχαμε και την αντικατάσταση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Κωνσταντίνο Τσουβάλα, από τον Στρατηγό εν αποστρατεία και επίτιμο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη.



News247.gr / naftemporiki.gr