MY KTEO

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΘ: Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης: Αισιόδοξοι και καταχρεωμένοι


Κανείς δεν τους ρώτησε στη Θεσσαλονίκη: πώς είναι δυνατόν με τόσο σκανδαλώδη οικονομική διαχείριση στα κόμματά τους να κυβερνήσουν και να διαχειρίζονται όλο το κρατικό χρήμα;

Μόνο Έλληνες πολιτικοί θα μπορούσαν να κρύβουν με τόση άνεση τους σκελετούς τους και μόνο Έλληνες δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να τους το επιτρέπουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκαν με διαφορά ολίγων 24ωρων ενώπιον πλήθους δημοσιογράφων, από το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ, που μπορούσαν να τους ρωτήσουν ό,τι ήθελαν.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, παρουσίασαν, για λογαριασμό του ο καθένας, την ίδια επιδίωξη: την πρωθυπουργία. Ο Μητσοτάκης θέλει να τη διατηρήσει και ο Ανδρουλάκης να την αποκτήσει. Είναι μάλιστα και αισιόδοξοι γι’ αυτό.

Τίποτε, εκτός από την επιθυμία τους, δεν συνηγορεί σ’ αυτές τις επιδιώξεις του.

Ο Πρωθυπουργός είναι αποτυχημένος και βρίσκεται στο καναβάτσο διεθνώς. Για τον Ανδρουλάκη μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να τεθεί ότι θα βγει Πρωθυπουργός από τις επόμενες κάλπες.

Για έναν περίεργο λόγο όμως, από τις δεκάδες ερωτήσεων που δέχθηκε ο καθένας, έλειπε αυτή που θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες:

- Σε ποιο ύψος βρίσκεται αυτή τη στιγμή το χρέος των κομμάτων τους και πώς σκέφτονται να το αποπληρώσουν;

Αν δεν μπορούσαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις θα έπρεπε να σταματήσει κάθε συζήτηση για τις φιλοδοξίες τους: είναι προσβολή για τον ελληνικό λαό, να θέλουν να τον κυβερνήσουν με τόσα χρέη στις πλάτες τους.

Οφείλουν εκατοντάδες εκατομμυρίων ο καθένας, ως επικεφαλής του κόμματος του και χωρίς ίχνος σεβασμού σ’ αυτούς που θα τα πληρώσουν και τους ζητούν και το βόδι.

Πρώτα ο Πρωθυπουργός. Όσες φορές ρωτήθηκε ως τώρα για το χρέος κατέφυγε σε …μπαλαμούτια, αδύναμος να εξηγήσει πότε ακριβώς θα δώσει πίσω η ΝΔ τα 343 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει- ενώ επί των ημερών του το κομματικό χρέος διπλασιάσθηκε.

Στην περίπτωσή του υπάρχει και βαριά κληρονομικότητα. Ο παλιός Μητσοτάκης φεύγοντας το 1993, άφησε δυσθεώρητη «μαύρη τρύπα» - εφτά δισ. δρχ.- όπως είχε αποκαλύψει ο διάδοχός του Μιλτιάδης Έβερτ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει συμβάλει στο χρέος του κόμματός του. Αλλά παραβλέπει ότι τον βαρύνει και ισχυρίζεται ότι ρύθμισε. Ακριβώς όπως έλεγε και η προκάτοχός του Φώφη Γεννηματά, που άλλαξε τον κομματικό τίτλο για να αποφεύγει τα χρέη. Κομπίνα που θα είχε στείλει στο δικαστήριο έναν απλό πολίτη.

Κανείς από τους δύο αρχηγούς δεν προτίθεται να εξηγήσει πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη των κομμάτων τους, ούτε πως πέτυχαν τόσο άνετες «ρυθμίσεις», που ισχυρίζονται.

Εκτός απ’ τα εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό κατ’ έτος, εξασφάλιζαν πακτωλούς δανεισμού με... αέρα κοπανιστό ως εγγύηση, ενώ υποτίθεται ότι είχαν και συνδρομές των μελών τους. Πολλά λεφτά.

Συν τις αδήλωτες εισφορές από επιχειρηματίες και άλλο μαύρα χρήμα - όπως το ένα εκατομμύριο μάρκα του Χριστοφοράκου στο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.

Πού δαπανήθηκαν αυτά τα ιλιγγιώδη πόσα; Δεν οφείλουν απάντηση; Δεν πρέπει να δίνουν λογαριασμό, τουλάχιστον στα μέλη τους;

Ο Ανδρουλάκης έχει στη διάθεσή τα πορίσματα έγκυρων εταιριών που ζήτησε ο Βενιζέλος για τη περίοδο Γ. Παπανδρέου. Γιατί δεν τα κοινοποιεί;

Ο Μητσοτάκης φρόντισε εγκαίρως να απαλλάξει από κάθε ευθύνη τις τράπεζες και τα στελέχη τους, εμποδίζοντας τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τα αμαρτωλά δάνεια που δόθηκαν» στα δύο κόμματα.

Αχρηστεύθηκαν τα πορίσματα από τις προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και που είχαν διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Τα δύο κόμματα αφού πήραν υπέρογκα δάνεια με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις-σε ποιόν πολίτη, ποια τράπεζα θα το έκανε;- τα φορτώνουν τις πλάτες του ελληνικού λαού τις επιχορηγήσεις και τα σκανδαλώδη δάνεια τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Αυτό και μόνο είναι λόγος, όχι μόνο να μην τους ψηφίσει κανένας, αλλά να μην έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Δεν έχουν καθαρό ποινικό μητρώο ως οργανισμοί. Είναι μπαταχτσήδες και φορείς εξαπάτησης, και όχι φορείς ιδεών.

Αποτελεί παράλειψη των δημοσιογράφων ότι κανείς δεν τους ρώτησε στη Θεσσαλονίκη: πώς είναι δυνατόν με τόσο σκανδαλώδη οικονομική διαχείριση στα κόμματά τους να κυβερνήσουν και να διαχειρίζονται όλο το κρατικό χρήμα;



iEidiseis.gr