MY KTEO

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

«Μπλακ άουτ» στα νοικοκυριά: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο οι εντολές διακοπής ρεύματος


Σχεδόν διπλάσιες από όσες ήταν πέρσι είναι ήδη οι εντολές διακοπής ρεύματος εξαιτίας των τεράστιων αυξήσεων στους λογαριασμούς.

Ένας από τους βασικότερους «βραχνάδες» των νοικοκυριών είναι πλέον ο λογαριασμός του ρεύματος, εξαιτίας των τεράστιων φετινών του αυξήσεων.

Οι αυξήσεις αυτές καταγράφονται και στις εντολές διακοπής ρεύματος που υπάρχουν στο πρώτο οκτάμηνο του 2022 σε σχέση με ολόκληρο το 2021. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη, οι εντολές διακοπής ρεύματος έχουν φτάσει φέτος τις 305.000 με προοπτική να ξεπεράσουν τις 400.000 μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ πέρσι ήταν 168.000.

Τα νέο μοντέλο επιδότησης ρεύματος
Ένα νέο μοντέλο επιδότησης ρεύματος εξετάζει εν τω μεταξύ η κυβέρνηση, ώστε να συνεχίζει να στηρίζει τα νοικοκυριά που πλήττονται από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Συνέχιση της χορήγησης επιδοτήσεων σε όλους τους καταναλωτές. Η εξαγγελθείσα κυβερνητική πολιτική στήριξης όλων των πολιτών τόσο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εξακολουθεί να υλοποιείται. Θα επιχορηγούνται όλοι οι λογαριασμοί, αλλά με κίνητρα - αντικίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Καθιέρωση τριών μηνιαίων κλιμακίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το νέο μοντέλο προβλέπει τη διαμόρφωση τριών κλιμακίων κατανάλωσης ρεύματος. Αυτά θα ξεκινούν από τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση (πρώτο), το δεύτερο θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και το τρίτο τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

Χορήγηση κλιμακωτών επιδοτήσεων. Κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις προαναφερόμενες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης. Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο (πρώτο), η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο και ακόμη πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες.

Παροχή έξτρα επιδότησης με μείωση κατά 15% της κατανάλωσης ρεύματος. Οσοι καταναλωτές ανήκουν στο κλιμάκιο (τρίτο) της υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες από πέρυσι θα παίρνουν έξτρα επιδότηση. Τέτοια ώστε να φτάνουν στο ύψος του δεύτερου κλιμακίου. Εκείνοι που ανήκουν στο δεύτερο κλιμάκιο κατανάλωσης και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα πάρουν ενίσχυση ώστε να απολαύσουν το ύψος της επιδότησης του πρώτου κλιμακίου.

Αναφορικά με τον τρόπο επιχορήγησης των νοικοκυριών που για πρώτη φορά καταναλώνουν ρεύμα και δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, οι πληροφορίες των Νέων θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τους επιδοτεί με βάση τις πρώτες κιλοβατώρες που θα καταγράψουν οι μετρητές.

Η κυβέρνηση με το νέο μοντέλο επιδότησης επιδιώκει αφενός να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας για τη δύσκολη χειμερινή περίοδο και αφετέρου να αποταμιεύσει όσο το δυνατό περισσότερους πόρους για την οικονομική στήριξη όλων των καταναλωτών. Το κίνητρο είναι η παροχή έξτρα επιδότησης και το αντικίνητρο η παραμονή στο ανακοινωθέν ύψος ενίσχυσης με βάση το κλιμάκιο κατανάλωσης όπου ανήκουν.



newsbomb.gr