MY KTEO

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Κεδίκογλου: Είναι χρέος μας να ενισχύσουμε την πτηνοτροφία στο μέγιστο δυνατό βαθμό - Συνάντηση με την Ένωση Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας


«Η πτηνοτροφία είναι ο μόνος κλάδος που πετυχαίνει μια σχετική αυτάρκεια, δηλαδή το 90% των αναγκών της χώρας», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στη συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), όπου συζήτησαν καίρια και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την πτηνοτροφία. 
Ενδεικτικά, αναλύθηκε από την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης, τον πρόεδρο κ. Γιώργο Δεληκωνσταντή, τον ταμία κ. Γιώργο Αλεξόπουλο και το μέλος κ. Απόστολο Ζιώγα, η επιδότηση κόστους θέρμανσης πτηνοτροφικών μονάδων για τους επικείμενους χειμερινούς μήνες, η σημερινή κατάσταση στην εγχώρια πτηνοτροφία και οι σχέσεις πτηνοτρόφων-εταιρειών επεξεργασίας και εμπορίας. 

Επιπρόσθετα, έθεσαν τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα μόνιμης απασχόλησης εργατών γης από τρίτες χώρες με τριετές ανανεώσεις, το ενδεχόμενο παρέμβασης στην αγορά προπανίου με μείωση του φόρου και για τις νέες σχεδιαζόμενες καταβολές έκτακτων ενισχύσεων. 

Από την πλευρά του ο ΥφΑΑΤ ανέπτυξε την πολιτική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο το επόμενο διάστημα σε σχέση με τον κλάδο. Επισήμανε επίσης, ότι προτεραιότητά του είναι η ενεργειακή αυτονομία για τις αγροτικές εγκαταστάσεις με φωτοβολταϊκά για τη μείωση του κόστους. 
«Χρέος μας ως πολιτεία είναι να ενισχύσουμε την πτηνοτροφία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, γιατί ο κλάδος έχει ανάγκες», σημείωσε και υπογράμμισε ότι θα εξασφαλίσει επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση των θεμάτων. 

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, κ. Σπύρος Ντουντουνάκης.