MY KTEO

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Κατ' εξαίρεση τροποποιητική φορολογική δήλωση για νομικά πρόσωπα – Πότε υποβάλλεται


Τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης σε περίπτωση κατά την οποία στα κέρδη νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, τα οποία υπάγονται σε φόρο στην Ελλάδα, περιληφθούν κέρδη τα οποία υπάγονται σε φόρο στην Ελλάδα στο όνομα συνδεδεμένου προσώπου και έχουν προκύψει κατόπιν φορολογικού ελέγχου του πρώτου υπαγόμενου στον φόρο νομικού προσώπου ή νομικής οντότητα παρέχει διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Η ρύθμιση αυτή τροποποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις των άρθρων 50 και 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) καθώς και το άρθρο 19 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Με την προτεινόμενη προσθήκη στο άρθρου 50 του ν. 4172/2013, εισάγεται ειδική πρόβλεψη για την προσαρμογή των φορολογητέων κερδών κατόπιν υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που ανακύπτει όταν κατόπιν ελέγχου αποδίδονται τα κέρδη που είχαν περιληφθεί στο όνομα συνδεδεμένου προσώπου κατά την έννοια του άρθρου 2 ΚΦΕ στα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας για τις μεταξύ τους ενδοομιλικές συναλλαγές, και συνεπώς προκύπτει η ανάγκη, κατόπιν σχετικής αιτήσεως, να προσαρμοστούν τα φορολογητέα κέρδη και για το συνδεδεμένο πρόσωπο.

Επιπλέον, εισάγεται μεταβατική διάταξη στο άρθρο 72 του ν. 4172/2013 με την οποία επεκτείνεται η εφαρμογή της τροποποιούμενης διάταξης του άρθρου 50 του ν. 4172/2013 και στις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Φορολογικής Διοίκησης ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 50 του άρθρου 72 Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α’ 170) υπό τον όρο ότι οι πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος της ως άνω προσθήκης στο άρθρο 50 ΚΦΕ.

Αντίστοιχα, συμπληρώνεται το άρθρο 19 ΚΦΔ, προκειμένου να οριστούν τα ζητήματα που αφορούν την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τα ως άνω νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, να προβλεφθούν τα ειδικότερα σχετικά θέματα, όπως παραγραφή, καταβολή του φόρου, και να παρασχεθεί εξουσιοδότηση στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον ορισμό κάθε λεπτομέρειας για την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων.


newsbomb.gr