MY KTEO

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Σάκης Αρναούτογλου: Τα τελευταία δεδομένα για ενδεχόμενο μεσογειακό κυκλώνα – Όσα ξέρουμε


Ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, ανέφερε πως σιγά-σιγά διαφαίνεται ο σχηματικός των κατάλληλων συνθηκών για έναν μεσογειακό κυκλώνα τονίζοντας πως αυτό ενδεχομένως να γίνει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει: «Επιμένει το ευρωπαϊκό μοντέλο για τον σχηματισμό ενός "ύποπτα" βαθέος σχηματιζόμενου βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Το αν αυτό, όμως, θα εξελιχθεί σε μεσογειακο κυκλώνα ή όχι είναι πολύ νωρίς ακόμα να φανεί με τα σημερινά δεδομένα! Το σίγουρο είναι ότι θα το παρακολουθούμε στενά!».

Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας
Οι μεσογειακοί κυκλώνες, επίσης γνωστοί ως μεσογειακοί τυφώνες, είναι σπάνια μετεωρολογικά φαινόμενα που παρατηρούνται στη Μεσόγειο Θάλασσα λόγω της ξηράς φύσης της περιοχής. Ακόμα, έχουν καταγραφεί μόνο 100 καταγεγραμμένες τροπικές καταιγίδες από το 1947 ως και το 2011. Τα περισσότερα συστήματα παραμένουν στην ένταση της τροπικής καταιγίδας, αλλά σε μερικές περιπτώσεις ορισμένες καταιγίδες έχουν φτάσει σε επίπεδο τυφώνα Κατηγορίας 1 και μόνο ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» άγγιξε, τον Σεπτέμβριο του 2020, οριακά το επίπεδο 2 της κλίμακας αυτής.

Η ανάπτυξη τροπικών ή υποτροπικών κυκλώνων στη Μεσόγειο Θάλασσα συνήθως μπορεί να συμβεί μόνο υπό κάπως ασυνήθιστες περιστάσεις. Η χαμηλή διάτμηση ανέμου και η ατμοσφαιρική αστάθεια που προκαλείται από τις επιδρομές κρύου αέρα είναι συχνά απαραίτητη. Η πλειονότητά τους συνοδεύεται από γούρνες ανώτερου επιπέδου, που τους παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για την εντατικοποίηση της ατμοσφαιρικής μεταφοράς – καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις.

Επίσης, οι βαροκλινικές ιδιότητες της περιοχής της Μεσογείου, με τις κλίσεις υψηλής θερμοκρασίας, παρέχουν την αναγκαία αστάθεια για το σχηματισμό τροπικών κυκλώνων. Ένας άλλος παράγοντας, η αύξηση του δροσερού αέρα, δίνει την απαραίτητη υγρασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας είναι – ως επί το πλείστον – περιττές ως παράγοντας, καθώς οι περισσότεροι μεσογειακοί κυκλώνες τροφοδοτούνται με ενέργεια προερχόμενη από υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα. Η ανάπτυξη των κυκλώνων στη Μεσόγειο μπορεί να συμβεί όλο τον χρόνο, αλλά παρατηρείται κυρίως μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου.


iEidiseis.gr