MY KTEO

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Συνάντηση Θ. Ζεμπίλη - Ι. Κούτρα για την διασύνδεση της ΕΑΒ με το ΕΚΠΑ στα Ψαχνά και τις σχολές του ΟΑΕΔ


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), Αντιπτέραρχο (Μ) ε.α. Ιωάννη Κούτρα πραγματοποίησε ο Θανάσης Ζεμπίλης. 

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η περαιτέρω συνεργασία της ΕΑΒ με το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στα Ψαχνά Ευβοίας, η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΑΒ με τον ΟΑΕΔ για τη λειτουργία της ειδικότητας «Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών» στην Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας του Οργανισμού στο Βασιλικό, καθώς και η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι η διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγή αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο για την απορρόφηση των αποφοίτων στην εθνική οικονομία. Αυτό το μοντέλο ακολουθείται με επιτυχία μέσω της διασύνδεσης του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με την ΕΑΒ. «Τη συγκεκριμένη συνεργασία οφείλουμε να τη στηρίξουμε και να την αναπτύξουμε περαιτέρω», τόνισε ο Βουλευτής Ευβοίας.  

Επίσης, η ειδικότητα «Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών» της σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Βασιλικό μπορεί να προμηθεύσει με εξειδικευμένο προσωπικό την ΕΑΒ.  Ειδικότερα, οι πρώτοι απόφοιτοι της ειδικότητας, όχι μόνο πραγματοποίησαν αμειβόμενη πρακτική άσκηση στην ΕΑΒ ταυτόχρονα με τη θεωρητική και εργαστηριακή τους εκπαίδευση, αλλά αρκετοί έχουν ήδη προσληφθεί στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, μετά από προκήρυξη για εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό. «Οφείλουμε να κινηθούμε συντονισμένα και έξυπνα προκειμένου να δημιουργήσουμε καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας. Η ισχυρή ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας περνάει μέσα από την εξειδίκευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων. Η συνεργασία ΕΑΒ με τη σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ Βασιλικού μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον στόχο», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.  

Ακόμη, ο Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Ιωάννης Κούτρας έκανε ειδική αναφορά στη συμμετοχή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα HELLAS SAT. Η ΕΑΒ είναι ο μόνος ελληνικός φορέας που συμμετέχει στο εν λόγω Πρόγραμμα, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική της συμβολή στην ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας. Ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε ότι είναι μονόδρομος η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας τόσο για αμυντικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους.  

Τέλος, οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή για την δρομολόγηση των θεμάτων που τέθηκαν.