MY KTEO

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

«Αιφνιδιαστικοί υποβιβασμοί σχολείων λίγες μέρες πριν το πρώτο κουδούνι»


Λίγες μόνο μέρες πριν τον αγιασμό, με την Απόφαση Αριθ. Φ.10/103443/Δ1 (ΦΕΚ 4582/Β/30-08-22) «Ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβιβασμοί και προαγωγές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 2022-2023», η Υπουργός Παιδείας προχωρά αιφνιδιαστικά σε καταργήσεις και υποβιβασμούς εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να χάνονται πάνω από 300 οργανικές θέσεις δασκάλων.

Γονείς και εκπαιδευτικοί παρακολουθούν εμβρόντητοι το Υπουργείο, μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου Εκπαίδευσης, να υποβιβάζει οργανικά σχολικές μονάδες που τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτές που θα έχουν διευρυμένο ωράριο και άρα θα χρειάζονταν επιπλέον προσωπικό για να λειτουργήσουν!

Επειδή είναι απαράδεκτο, λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων και χωρίς καμία ενημέρωση να δημιουργείται μία τέτοια ανατροπή στον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων.

Επειδή χάνονται εκατοντάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, σε πολυπληθή σχολεία, με αποτέλεσμα τμήματα να μένουν ακάλυπτα.

Επειδή η απόφαση αυτή, εκτός του ότι είναι αβάσιμη και αψυχολόγητη, μεθοδεύει τη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, περικόπτοντας θέσεις εργασίας και υποβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Βάσει ποιων στοιχείων προχώρησε στον υποβιβασμό σχολείων, που αφήνει ακάλυπτα τμήματα στο παρά πέντε της έναρξης των μαθημάτων;

2. Προτίθεται να τροποποιήσει την ανωτέρω απόφαση με σκοπό οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να μην παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων;

3. Τι προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς που λόγω υποβιβασμού του σχολείου τους βρίσκονται ξαφνικά χωρίς οργανική, με κίνδυνο να μετακινηθούν μακριά από τη βάση τους, παρά την πολυετή τους προϋπηρεσία;