MY KTEO

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Επίσκεψη σε Ταξιάρχη και Ιστιαία του Θανάση Ζεμπίλη

Την Βόρεια Εύβοια επισκέφτηκε χθες ο Θανάσης Ζεμπίλης, προκειμένου να συζητήσει με συκοπαραγωγούς στον Ταξιάρχη για την πρόσφατη καταστροφή της παραγωγής λόγω βροχοπτώσεων

και να επισκεφτεί το παραδοσιακό παζάρι στην Ιστιαία.


Ειδικότερα, ο Βουλευτής Ευβοίας χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε τον Ταξιάρχη, όπου πραγματοποίησε αυτοψία σε συκεώνες και αργότερα συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Ιστιαίας - Αιδηψού κ. Άγγελο Μισιρλή, τον πρόεδρο της Τ.Κ. κ. Κώστα Καραβά, με συκοπαραγωγούς και με μέλη του συνεταιρισμού.

Οι απανωτές βροχές κατέστρεψαν σχεδόν το 70% της φετινής σοδειάς, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τον κλάδο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, βέβαια, κινούνται γρήγορα προκειμένου οι συκοπαραγωγοί να αποζημιωθούν το συντομότερο. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε ήδη την περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον κ. Μπόλο, ώστε να γίνει αυτοψία και καταγραφή των ζημιών. Ακολούθως, και για διάστημα περίπου 20 ημερών θα υπάρξει από κλιμάκια του ΕΛΓΑ διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων, ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. «Αποτελεί υψηλή προτεραιότητα η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο και οι πληγέντες συκοπαραγωγοί να πληρωθούν εντός του έτους», δήλωσε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Αναφορικά με τις ενισχύσεις της περυσινής χρονιάς λόγω μειωμένης παραγωγής εξαιτίας των πυρκαγιών, ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε οτι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλεί η απόφαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Οικονομικών/ Γενικό Λογιστήριο Κράτους, ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις εντός του μήνα». Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ανέρχεται σε 900.000€, ενώ οι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα λάβουν αποζημίωση 250€/στρέμμα και οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες 125€/στρέμμα.

Το βράδυ, τέλος, ο Θανάσης Ζεμπίλης επισκέφτηκε το παραδοσιακό παζάρι της Ιστιαίας όπου και συνομίλησε με εμπόρους και καταναλωτές για την αγοραστική κίνηση και τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.