MY KTEO

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας: Σε κάθε μπαμπεσιά τους θα μας βρίσκουν μπροστά τους, πιο πολλούς, πιο ενωμένους, πιο οργανωμένους


Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για το πρόγραμμα απασχόλησης κι ένας μήνας από την πραγματική έναρξη με την ένταξη των πρώτων 36 ρητινοκαλλιεργητών (σήμερα 102).  Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις παρά τις υποσχέσεις, τις δεσμεύσεις και τα πανηγύρια για “μιντιακή” κατανάλωση, των διάφορων κυβερνητικών παραγόντων.

Οι συνάδελφοι που ήδη απασχολούνται στο πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή   καλούνται να πληρώνουν καθημερινά από την τσέπη τους, όλα τα λειτουργικά έξοδα και μάλιστα σε επικίνδυνες εργασίες, χωρίς πρόβλεψη για τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Κι όλα αυτά χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν πάρει ακόμα τον πρώτο μισθό στα χέρια τους.      

Πιο συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι:

1ον Καθημερινά πληρώνουν, όχι μόνο τα έξοδα μετακίνησης από τα σπίτια τους προς τα σημεία συγκέντρωσης που έχει ορίσει η υπηρεσία, αλλά και τις μετακινήσεις από αυτές τις αφετηρίες για τους διάφορους τόπους εργασιών. Οι αποστάσεις αυτές πολλές φορές ξεπερνούν τα 45χλμ τη μέρα.

2ον Επιβαρύνονται με τη φθορά και τη συντήρηση των προσωπικών τους εργαλείων, όπως τα αλυσοπρίονα γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός.

3ον Αναγκάζονται να καλύπτουν μόνοι τους, όσοι και για όσο μπορούν τα είδη Μέτρων Ατομικής Προστασίας. Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό σε ρούχα, υποδήματα, κράνη, ωτοασπίδες, φαρμακείο η εργασία γίνεται επικίνδυνη.

Στην τελευταία μας επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο κι ενώ όλα τα παραπάνω έχουν ήδη συμφωνηθεί, άρχισαν πάλι τις διάφορες δικαιολογίες για ανυπαρξία πόρων και γραφειοκρατικά κολλήματα. Τα ίδια κολλήματα επικαλούνται τόσο για την έναρξη της επόμενης δόσης ένταξης στο πρόγραμμα απασχόλησης, όσο και για τους διάφορους κόφτες που θέλουν να επιβάλουν στα κριτήρια ένταξης. Ενώ και για τα δύο στη συνάντηση μαζί τους, υπήρξε απόλυτη συμφωνία με το σωματείο. Δηλαδή είχαν συμφωνήσει ότι η επόμενη δόση θα ξεκινήσει στην ώρα της και ότι αυτή θα αφορά όλους τους πυρόπληκτους συναδέλφους.

Σαν να μην έφταναν αυτά οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν  και το θράσος να παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο! Αντί να απολογηθούν για την προκλητική καθυστέρηση ενός μήνα, να τοποθετηθούν στο δασαρχείο Ιστιαίας, οι συναδέλφων που μπήκαν στο πρόγραμμα, παινεύονται κι από πάνω!

Φαίνεται ότι η λέξη μπέσα απουσιάζει από τα λεξικά τους! Εξάλλου τακτική των κυβερνήσεων είναι διαχρονικά για ότι αφορά τις ανάγκες μας,  πότε να μας φουσκώνουν με υποσχέσεις πότε να μας απειλούν ότι θα χάσουμε κι αυτά που έχουμε!

Εμείς όμως, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις που εμάς μας φορτώνουν με ακρίβεια και τους ομίλους τους μπουκώνουν με επιδοτήσεις, έχουμε και μπέσα και λόγο! Την υπόσχεση που δώσαμε στις οικογένειες μας, στους συναδέλφους και τους συγχωριανούς μας, ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια, θα την κρατήσουμε και με το παραπάνω!

Σε κάθε μπαμπεσιά τους θα μας βρίσκουν μπροστά τους, πιο πολλούς, πιο ενωμένους, πιο οργανωμένους!

Ζητάμε εδώ και τώρα:

•           Ένταξη όλων των πυρόπληκτων συναδέλφων στο πρόγραμμα χωρίς κόφτες.

•           Κάλυψη όλων των παραπάνω εξόδων (ΜΑΠ, εξοπλισμού, μετακίνησης), όπως οφείλει και δεσμεύτηκε το υπουργείο και η υπηρεσία.

•           Ειδικά για τις μετακινήσεις προς τους τόπους εργασίας, μέχρι να έρθει το απαραίτητο κονδύλι, αυτή να πραγματοποιείται πλησίον των χώρων κατοικίας.

•           Να δοθεί άμεσα, η οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών για το έτος 2021, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

•           Να καταβληθούν τα ένσημα για την παραγωγή που χάθηκε. Είναι απαράδεκτο, πυρόπληκτοι συνάδελφοι με τις οικογένειες τους, αυτή τη στιγμή να βρίσκονται ανασφάλιστοι, λόγω της περσινής καταστροφής.