MY KTEO

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Προβλήματα και ασυνεννοησία


Θα ισχύσει ως θεσπίστηκε ο προσωπικός γιατρός ή θα ζήσουμε άλλη μία, την πολλοστή, αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας οργανωμένης ΠΦΥ στη χώρα μας;

Περί τους 3500 γιατρούς έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο θεσμό του προσωπικού γιατρού με μόνο τους 1000 περίπου να είναι ιδιώτες (οι υπόλοιποι είναι των Κέντρων Υγείας και εντάσσονται υποχρεωτικά). Το αποτέλεσμα είναι στην Αττική να καλύπτεται μόνο το 50% των αναγκών, όπως ανέφερε τη Τρίτη ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε δημοσιογράφους…

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Θα ισχύσει ως θεσπίστηκε ο προσωπικός γιατρός ή θα ζήσουμε άλλη μία, την πολλοστή, αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας οργανωμένης ΠΦΥ στη χώρα μας;

Το ρεπορτάζ του iEidiseis δείχνει ότι οι προθέσεις του ΥΥΚΑ είναι να πιεστούν οι ιδιώτες γιατροί από τους ίδιους τους πολίτες για να ενταχθούν στο σύστημα. Η περίπτωση -που φοβούνται κάποιοι- να αφαιρέσει τη δυνατότητα συνταγογράφησης από όσους αποφασίσουν τελεσίδικα να απέχουν, είναι μάλλον απίθανη διότι η ηγεσία του ΥΥΚΑ δεν θέλει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση και να δημιουργήσει περισσότερες εντάσεις.

Το iEidiseis ζήτησε από τον πρόεδρο της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, Ευάγγελο Τούλη, να μάς πει που βρισκόμαστε στη παρούσα φάση σε ό,τι αφορά τις συνεννοήσεις με τους αρμόδιους, όπως είναι ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως μάς ενημέρωσε ο κ.Τούλης, «σε πρόσφατη τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κύριο Θεμιστοκλέους εκείνος, δεν δέχεται την ένταξη μη συμβεβλημένων ιδιωτών ιατρών στον θεσμό, εμμένει ότι η «ποινή» για τους ασθενείς θα παραμείνει εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις ένταξης σε προσωπικούς γιατρούς. Εμείς πάντως προσθέτουμε ότι πιθανώς θα καταργηθεί σε περίπτωση θετικής έκβασης της προσφυγής του Π.Ι.Σ», σημείωσε ο κ. Τούλης.

Στα θετικά είναι ότι ο γενικός γραμματέας ΥΥΚΑ, ενδιαφέρθηκε να βρεθεί λύση για την πρόσβαση των μη συμβεβλημένων στον Ατομικό Φάκελο Υγείας ώστε να είναι δυνατή η συμπλήρωσή του από κάθε θεράποντα γιατρό, εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής.

Και άφησε περιθώριο περαιτέρω συνεννοήσεων με τον ίδιο και τον υπουργό Υγείας για επιμέρους αιτήματα της Ένωσης.

Να σημειώσουμε ότι από τον περασμένο Ιούνιο η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με πρόεδρο την κ. Άννα Μαστοράκου, αποφάσισε την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αντισυνταγματικότητας και καταχρηστικότητας των κείμενων διατάξεων. Και επίσης δήλωσε ότι:

- Η εγγραφή του ασθενούς στον προσωπικό γιατρό δεν θα γίνει αποδεκτή από άλλους φορείς, παρά μόνο από επίσημες δομές ΠΦΥ.

- Η συμμετοχή των προσωπικών ιατρών δεν θα είναι εφικτή χωρίς κείμενο σύμβασης, ώστε να αναλυθούν διεξοδικά οι όροι, το πλαίσιο λειτουργίας και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στις 16 Αυγούστου 2022, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακυρώσεως για τη Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία ορίζονται τα κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή πολιτών σε προσωπικό ιατρό. «Ζητούμε από το ΣτΕ να ακυρώσει την απόφαση καθώς τα θεσπιζόμενα αυτά «κίνητρα» και «αντικίνητρα» παραβιάζουν το δικαίωμα, στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την αρχή της αναλογικότητας, επιβαρύνοντας υπέρμετρα την ευχέρεια πρόσβασης σε υπηρεσίες και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινωνικοασφαλιστικός σκοπός. Τέλος περιορίζονται υπέρμετρα και χωρίς την επιβαλλόμενη εκ του νόμου επαρκή αιτιολόγηση, τα θεμελιωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εξέφρασε εξ αρχής την αντίθεσή του στη θέσπιση ποινών στους πολίτες για την εγγραφή τους στον προσωπικό ιατρό προτείνοντας πρόσφορες εναλλακτικές».



iEidiseis.gr της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη