MY KTEO

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο «ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ»

Το βράδυ της Κυριακής 4/9/2022, στο εργοστάσιο «ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ» στα Πολιτικά Εύβοιας, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης πέλλετ η οποία συνοδεύτηκε από εκρήξεις, ενώ για πολλές

ώρες η περιοχή είχε κυριολεκτικά «πνιγεί» από τους καπνούς.




Ενώ η πυρκαγιά ήταν ακόμα σε εξέλιξη κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και του Συνδικάτου Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Η πυρκαγιά αφορούσε ανάφλεξη αποθηκευμένου υλικού, που ευτυχώς περιορίστηκε σχετικά γρήγορα, πριν λάβει απειλητικές διαστάσεις αφού στον ίδιο χώρο βρίσκονται εύφλεκτα υλικά.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και αλλά και των ίδιων των εργαζομένων να περιορίσουν και να κατασβήσουν τη φωτιά δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης-κράτους και  της εργοδοσίας, όσον αφορά την πρόληψη και ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.

Ερωτήματα εγείρονται για το αν ο χώρος αποθήκευσης του συγκεκριμένου υλικού ήταν κατάλληλος για αυτό, αν η απόσταση με άλλους χώρους αποθήκευσης εύφλεκτων υλικών ήταν η ενδεδειγμένη, αν υπήρχαν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις πυρόσβεσης εντός του εργασιακού χώρου, αν είχαν γίνει οι προβλεπόμενες ασκήσεις αντιμετώπισης πυρκαγιάς κτλ.

Σε κάθε περίπτωση, η Πυροσβεστική και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες θα διερευνήσουν τις αιτίες που οδήγησαν στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Παράλληλα ζητάμε:

           Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας και να μην υπάρξει καμία επίπτωση (μισθολογική ή άλλη) στους εργαζόμενους με αφορμή την πυρκαγιά.

           Η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει από εξειδικευμένα συνεργεία που θα έχουν τα απαραίτητα ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας)..

Η πυρκαγιά αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότα που το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν ανησυχητικά σε όλη την Ελλάδα, με εκδήλωση πυρκαγιών και εκρήξεων σε χώρους δουλειάς, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν και θύματα εργαζόμενους.

Σημειώνουμε ότι την ίδια μέρα θρηνήσαμε δύο συναδέλφους που σκοτώθηκαν την ώρα εργασίας από έκρηξη σε ιχθυοτροφείο στην Πρέβεζα.

Με αφορμή την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της «ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ» αναδεικνύεται ένα συνολικότερο θέμα: αν υπάρχει (με ευθύνη των εμπλεκόμενων φορέων) ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, αντιμετώπισης και προστασίας από Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ) στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Χαλκίδας και Διρφύων – Μεσσαπίων όπου είναι εγκατεστημένες δεκάδες επιχειρήσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα παρακολουθήσει στενά το συγκεκριμένο θέμα και θα επανέλθει με νέες πρωτοβουλίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αντώνης ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ                                               Δημήτρης ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ