MY KTEO

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Δασεργατών Ν. Ευβοίας: Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση


Συναντήσεις ανάμεσα στους συνδικαλιστικούς μας φορείς, που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Εύβοια, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η ανταλλαγή εμπειρίας σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στον κάθε εργασιακό χώρο (όροι αμοιβής, συνθήκες εργασίας κτλ), η δραστηριότητα που αναπτύσσει ο κάθε φορέας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των μισθολογικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων κτλ.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

-           Ο αγώνας των Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών για να μείνουν στον τόπο τους. Η μάχη που δίνουν αυτή τη στιγμή, για την ένταξη στο πρόγραμμα απασχόλησης, όλων των πυρόπληκτων συναδέλφων τους, χωρίς κόφτες. Οι απαράδεκτες ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέτρα ατομικής ασφάλειας, για όσους ήδη εργάζονται στο πρόγραμμα.

-           Η δράση του σωματείου εργαζομένων στην ΤΕΡΝΑ, για τη βελτίωση των όρων αμοιβής, αλλά και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Η εμπειρία ότι η ίδρυση του σωματείου όχι μόνο άλλαξε το κλίμα φόβου ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά πίεσε τη διοίκηση και πήρε μέτρα στην κατεύθυνση των αιτημάτων του σωματείου, από την πρώτη κιόλας μέρα.       

-           Οι ενέργειες του σωματείου εργαζομένων στο CLUB MED, για να διασφαλιστεί το εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους, ειδικά το επόμενο χρονικό διάστημα, που είναι πιθανή η ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Η ένταξη στη δράση του σωματείου των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί συνάδελφοι, που κατά κανόνα εργάζονται με χειρότερους όρους. 

-           Η προσπάθεια του Σωματείου Οικοδόμων, για εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, που υπέγραψε η ομοσπονδία οικοδόμων και προβλέπει αυξήσεις έως και 38%.

-           Η δράση του Σωματείου Τροφίμων Ποτών Εύβοιας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής, μετά την αναδιάρθρωση του κλάδου. Η μαζικοποίηση του, με εργαζόμενους από μεγάλους εργασιακούς χώρους του κλάδου στην περιοχή.

-           Η δράση του σωματείου εργαζομένων στους Δήμους της Β.Εύβοιας, για λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και προσλήψεις. Οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της καθαριότητας και η αντίσταση στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών.

Συμφωνήθηκε ότι είναι αναγκαίο να ενισχύονται οι δεσμοί αλληλεγγύης και κοινής δράσης, που διαμορφώνουν καλύτερες προϋποθέσεις να υπάρχουν αποτελέσματα στους αγώνες μας. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο μεγαλειώδης αγώνας του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών, που με την αλληλεγγύη και στήριξη που εκφράστηκε από όλη τη χώρα, κατόρθωσε  σημαντικά αποτελέσματα και κρατάει ακόμα όρθιους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί παράλληλα, κοινή δράση ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία του εισοδήματος,  για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας σε υγεία, παιδεία. Ειδικά εδώ στην καμένη περιοχή μας, που η ακρίβεια σπάει κόκαλα, που υποβαθμίζουν τα σχολεία μας, που φυτοζωούν τα κέντρα υγείας, που αποδυναμώνουν τα πυροσβεστικά κλιμάκια, που οι δρόμοι είναι σκοτώστρες, που το ρεύμα με κάθε κακοκαιρία κόβεται κτλ.

Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση! 

Γνωρίζουμε καλά, ότι οι διάφοροι “θεσμικοί” και “εξωθεσμικοί” σωτήρες, είναι αυτοί που “κάψανε” και “καίνε” εμάς, τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής μας. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε καλά κι ότι η πραγματική μας δύναμη, ο δρόμος των κατακτήσεων, βρίσκεται στον ενωτικό, συλλογικό, μαζικό μας αγώνα, στην αλληλεγγύη των εργαζομένων απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδοσία. Όπως ακριβώς τα ζήσαμε στα αποτελέσματα από τους αγώνες των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας, στη ΛΑΡΚΟ, στην Cosco, στην e-food, στα Πετρέλαια Καβάλας, στη Μινέρβα και αλλού.

Στις συναντήσεις μας συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Αντώνης Κούκουρας, που δεσμεύτηκε να συζητηθούν τα παραπάνω στο ΔΣ του ΕΚΕ, ώστε να στηριχθεί κάθε μας δραστηριότητα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, με συσπείρωση στα σωματεία, να υπερασπιστούμε την ίδια μας τη ζωή!

Καλούμε όλους τους φορείς και το λαό της περιοχής, σε συντονισμό δράσης για τη ζωή που μας αξίζει!

Προετοιμάζουμε την Πανελλαδική Πανεργατική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 9 Νοέμβρη με όλα τα μέσα (ενημερώσεις, περιοδείες, συνελεύσεις κλπ).

Ενώνουμε τις φωνές μας και με τις διεκδικήσεις μας μπροστά, βάζουμε τα δυνατά μας, ώστε η απεργιακή μάχη, να είναι ένας σημαντικός αγωνιστικός σταθμός και στην περιοχή μας!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ-ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ,

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΝΩΝ ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ,

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ CLUB MED ΓΡΕΓΟΛΙΜΑΝΟ,

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ&ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ-ΙΣΤΙΑΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ,

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ