MY KTEO

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Εκδήλωση τιμής για τη μάχη στη Λαμπόυσα Αλιβερίου: Το παρελθόν μας διδάσκει για τους αγώνες του λαού σήμερα

Την ιστορική και νικηφόρα μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ, στις 3 Σεπτέμβρη 1944 στη Λαμπούσα Αλιβερίου, τίμησαν οι Κομματικές Οργανώσεις Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης του ΚΚΕ, την

Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο της μάχης.




Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

Στο ιστορικό της μάχης στη Λαμπούσα, όπου γράφτηκε μια από τις ηρωικότερες σελίδες της πολεμικής του δράσης του ΕΛΑΣ στην Εύβοια, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπαρήγας, στέλεχος του ΚΚΕ. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της μάχης για την εξέλιξη του αγώνα ενάντια στους ναζί κατακτητές, σημειώνοντας παράλληλα ότι το νικηφόρο αποτέλεσμα έδωσε δύναμη και αισιοδοξία στον σκλαβωμένο λαό των χωριών της περιοχής που είχε βιώσει τη ναζιστική θηριωδία, όπως το κάψιμο του χωριού Κακολύρι, λίγους μήνες πριν, τον Μάιο του 1944. Αναφέρθηκε επίσης στις ηρωικές μορφές της μάχης και του ΕΑΜικου αντιστασιακού αγώνα στην Εύβοια, όπως στο Δημήτρη Σάρλη (Αχιλλέα) και τον Βασίλη Μήτρου (Γύφτο), ο οποίος ήταν και ο μοναδικός νεκρός από την πλευρά των δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

Στη συνέχεια μίλησε η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, η οποία επισήμανε αρχικά ότι: «Οι συγκλονιστικές στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας, στην Εύβοια δεν αποτελούν ιστορία που χρειάζεται που και που να ανατρέχουμε… Αποτελούν ζωντανή και αστείρευτη πηγή διδαγμάτων, συμπερασμάτων, γνώσης και έμπνευσης για τις επόμενες γενιές. Για να καταφέρουμε εμείς στη δική μας στιγμή της ιστορίας να απαντήσουμε σωστά, καινοτόμα, πρωτοπόρα και να είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας με το δίκιο και μέλλον τον λαών και της εργατικής τάξης.

Γι' αυτό το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, συνεχίζει, μελετά συλλογικά, δημιουργικά την ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη χώρας μας, συμβάλλοντας σε σημαντικές εκδόσεις των δοκιμίων του ΚΚΕ, για τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Επανάσταση του 1821. Εκδόσεις που είναι χρήσιμες σε κάθε αγωνιστή, εργαζόμενο, επιστήμονα που θέλει να μάθει και θα δει πως οι κοινωνίες πηγαίνουν πάντα μπροστά μόνο με την κινητήρια δύναμη των λαών και αγώνων του, πως ο 20ός αιώνας σημαδεύτηκε από συγκλονιστικά για την ανθρωπότητα κατορθώματα που είχαν την σφραγίδα των κομμουνιστών».

Προσδιόρισε ότι τα διδάγματα που βγαίνουν από την ταραγμένη δεκαετία 1940 - 1949 είναι χρήσιμα για να δώσουμε απαντήσεις σε διλήμματα που αντιμετωπίζουν ο λαός και οι εργαζόμενοι σήμερα, σημειώνοντας:

«Το δίλημμα τότε ήταν συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, συμβιβασμός με την ανέχεια και τη φτώχεια ή δράση ενάντια στην Κατοχή, υπεράσπιση της πατρίδας του λαού, διεκδίκηση της ζωής που αξίζει στον λαό και τη νεολαία; Ο λαός με το ΚΚΕ μπροστά απάντησε σωστά αυτό το δίλημμα, στάθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και μεγαλούργησαν.

Σήμερα το δίλημμα παραμένει, γιατί παραμένει το βάρβαρο σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης. Με νέο περιεχόμενο βέβαια και με νέα δεδομένα αυτά του 21ου αιώνα: Θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία, που είναι προδιαγεγραμμένη και φέρνει μόνο χειρότερα για το λαό… ή θα γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων;

Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, νέα και νέο να απαντήσει αποφασιστικά, τολμηρά, με το κεφάλι ψηλά αυτό το δίλημμα.

Να τολμήσει στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ, χωρίς να περιμένει κανένα σωτήρα, να πιστέψει στη δύναμή του, στη δύναμη του συλλογικού οργανωμένου αγώνα, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ που έχει αποδείξει ότι είναι η ασπίδα για το σήμερα και η ελπίδα για το αύριο, να δώσει απάντηση σύγκρουσης στη στρατηγική των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, με τις προτεραιότητες του αντιλαϊκού κράτους, με τις αντοχές της οικονομίας».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα δεινά με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι και ο λαός, όπως η εκτίναξη της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και σε προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στις εξελίξεις στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι ο λαός θα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα για την πραγματική αιτία της βαρβαρότητας που βιώνει.

«Αξίζει πραγματικά να σκεφτεί, όποιος προβληματίζεται και πιστεύει ότι κάτι πρέπει να γίνει, ποιες είναι οι αιτίες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ότι συνεχώς δημιουργούνται νέες εστίες συγκρούσεων ανάμεσα στα αστικά κράτη;

Γιατί κάθε χρόνο είναι και χειρότερα για το λαϊκό εισόδημα, για την ικανότητα των νέων ανθρώπων να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τα όνειρα τους; Πώς φτάσαμε στο σημείο οι οικογένειες να έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο φαγητό και τη θέρμανση; Ποια είναι η απάντηση στο γεγονός ότι η καταστολή και ο αυταρχισμός απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις και ελευθερίες εντείνεται σε όλο τον κόσμο;

Το ΚΚΕ το λέει ξεκάθαρα και δεν κοροϊδεύει! Αυτό που φταίει είναι πως: Ο καπιταλιστικός κόσμος σφαδάζει από τεράστια αδιέξοδα και αντιφάσεις. Οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε μια κοινωνία που τα πάντα οργανώνονται και καθορίζονται από το πώς θα επιτευχθεί το μέγιστο κέρδος», ανέφερε.

Καταλήγοντας κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, τονίζοντας:

«Το ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό, δεν μπορεί να υπάρχει καμία αναμονή στο όνομα δήθεν "έκτακτων συνθηκών" ή λύσεων που θα δώσει όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές.

Ο λαός και η νεολαία να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να δυναμώσουν την πάλη τους, να συμμετέχουν ενεργά στους φορείς του κινήματος. Να τους χαρίσουμε εμείς έναν πραγματικά "δύσκολο χειμώνα"(...)

Η απεργία που προετοιμάζεται στις 9 Νοέμβρη μπορεί και πρέπει να γίνει μεγάλος σταθμός οργάνωσης, διεκδίκησης, ενότητας, αλληλεγγύης των εργαζομένων απέναντι στη μεγάλη εργοδοσία, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους.

Οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές μέσα από τα σωματεία θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να μην υπάρχει χώρος δουλειάς, εργοστάσιο που δεν θα ανάψει η σπίθα του αγώνα, του προβληματισμού, της μαχητικοποίησης, του πείσματος ότι "δεν θα σφίξουμε άλλο το ζωνάρι".

Όλοι και όλες με το ΚΚΕ λοιπόν, σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο, σχολή… Με το ΚΚΕ και τους αγώνες θα τα καταφέρουμε»!

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από την Κατερίνα Δημάκη, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και τη Βάσω Πηλιχού, εκ μέρους της ΤΟ Εύβοιας της ΚΝΕ και ερμηνεία αντάρτικων τραγουδιών με κιθάρα και φλογέρα από μουσικούς της περιοχής.