MY KTEO

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τα σενάρια για τις επιστροφές των ποσών - Ποιοι θα πάρουν σίγουρα αύξηση


Πέντε είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τα αναδρομικά ποσά, τα οποία κέρδισαν οι συνταξιούχοι μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, αλλά και δώρα και επιδόματα κύριων και επικουρικών.

Να αναφέρουμε ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα για τους συνταξιούχους. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ λαμβάνονται πάντα στο Μαξίμου.

Τα σενάρια που εξετάζονται (οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού κοστολογηθούν τα μέτρα) είναι:

1. Αναδρομικά σε αυτούς που έχουν προσφύγει δικαστικά, αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν προσφύγει και οι οποίοι θα λάβουν μέρος των αναδρομικών, με έμφαση στα δώρα που είναι 800 ευρώ για όλους. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να δοθούν με πολιτική απόφαση τα αναδρομικά στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020) ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι' αυτήν την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το σενάριο δίνει ως εναλλακτική -για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός- την καταβολή των ποσών με ετήσιες δόσεις από το 2023.

Για όσους δεν έχουν προσφύγει εξετάζεται το σενάριο να πάρουν ένα μέρος των αναδρομικών (π.χ. Δώρα ως 800 ευρώ), πάλι σε ετήσιες δόσεις. Το κόστος γι’ αυτήν την πολυπληθή κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

2. Αναδρομικά μόνο για όσους έχουν ροσφύγει στα δικαστήρια. ΕιδικότεραΝα δοθούν τα αναδρομικά μόνον σε όσους έχουν κάνει αγωγές έως τις 31/7/2020, οι οποίοι δικαιώνονται με την απόφαση του ΣτΕ, υπό την έννοια ότι τους αναγνωρίζει το δικαίωμα επιστροφών για τις αντισυνταγματικές μειώσεις 11 μηνών σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα.

Αγωγές έχουν κάνει περί τους 350.000 συνταξιούχους από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα όσον αφορά σε επικουρικές και Δώρα και από το Δημόσιο όσον αφορά στην επικουρική.

3. Εφάπαξ ποσό σε όλους μέσα στο 2022 και υπόλοιπο αναδρομικών από το 2023 σε όσους αφορά η απόφαση του ΣτΕ.

4. Ρύθμιση αναμένεται και για την εφάπαξ πληρωμή αναδρομικών της ΕΑΣ σε 370.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή δεν αποκλείεται να γίνει έως το τέλος του 2022, καθώς η επιστροφή των κρατήσεων της ΕΑΣ για τα έτη 2017 και 2018 έχει κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως αντισυνταγματική, χωρίς περιορισμό ως προς τους δικαιούχους.

5. Αν δεν δοθούν τα αναδρομικά του ΣτΕ εξετάζεται να δοθεί ένα βοήθημα για όσους λαμβάνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ εν είδει 13ης σύνταξης.

Αύξηση σε συντάξεις
Οι συνταξιούχοι που έχουν μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις το 2023, ενώ θα τους καταργηθεί και φορολογική εισφορά αλληλεγγύης αν έχουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.



newsbomb.gr