MY KTEO

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πλασματικά έτη αυξάνουν… πλασματικά τις συντάξεις


Τα μεγαλύτερα όρια ηλικίας, αλλά και τα πλασματικά έτη που απαιτούνται για την συμπλήρωση της 40ετίας συντέλεσαν στην βελτίωση των συντάξεων.

Πλην όμως, κατά τα πρώτα έτη της συνταξιοδότησης απλώς είναι ονομαστικά υψηλότερες οι συντάξεις. Ενώ στο πληρωτέο (στον τραπεζικό λογαριασμό) είναι αισθητά χαμηλότερες.

Αυτό συμβαίνει γιατί η πλειονότητα των συνταξιούχων, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί (είτε με τα ενδιάμεσα-πιο ευνοϊκά όρια ηλικίας τα οποία θεμελιώθηκαν μέχρι το 2021, είτε προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί στο 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης) αναγκάζεται να αναγνωρίσει και πλασματικά έτη. Τα οποία φτάνουν ακόμη και τα 12 στον δημόσιο τομέα (συν 5 επιπλέον πλασματικά από τα τέκνα τα οποία υπολογίζονται ξεχωριστά, πέραν των λοιπών 7 πλασματικών που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα).

Τα επιπλέων αυτά έτη, ναι μεν βελτιώνουν τις συντάξεις, πλην όμως είναι το ονομαστικό ποσό που αυξάνει. Καθώς οι περισσότεροι ζητούν να παρακρατηθούν τα χρήματα για τις αναγνωρίσεις από τα καταβαλλόμενα κάθε μήνα ποσά σύνταξης. Με αποτέλεσμα για 1-2 χρόνια οι (καταβαλλόμενες) συντάξεις να κινούνται σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Τον περασμένο μήνα η μέση-καθαρή σύνταξη ήταν 891 ευρώ, σχεδόν 14 ευρώ παραπάνω από το αντίστοιχο ύψος του Αυγούστου του 2021. Επίσης, 15 ευρώ παραπάνω κυμάνθηκε η σύνταξη γήρατος (στα 983 ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, από 968 την ίδια περίοδο πέρυσι).

Η εν λόγω βελτίωση, από την μεγαλύτερη ηλικία «εξόδου» και τα πλασματικά έτη, έστω και εικονική κατά τα πρώτα έτη της συνταξιοδότησης και μέχρι την αποπληρωμή των οφειλομένων από τις αναγνωρίσεις, δεν μπορεί να ακυρωθεί ούτε από τις μειώσεις των συντάξεων του νόμου 4387/16 (Κατρούγκαλου). Ο οποίος προβλέπει χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, εν σχέσει με τις συντάξεις που βγήκαν στο παρελθόν (προ της 13ης Μαΐου 2016 που τέθηκε σε ισχύ ο ν.4387/16).

Η αύξηση των ορίων (παραμένουν άνεργοι), η πανδημία (θάνατοι), αλλά και η καθυστέρηση απόδοσης των συντάξεων (χιλιάδες αιτήσεις σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ) έχουν κρατήσει χαμηλά και τον συνολικό αριθμό των συνταξιούχων. Κρύβοντας έτσι και το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα…

Από την άλλη αύξησε τον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας. Το 50% των ανέργων είναι άνω των 45 ετών, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας πάνω από 12 μήνες (μακροχρόνια άνεργοι)

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο του 2021 υπήρχαν 2.468.811 συνταξιούχοι στην Ελλάδα και μειώθηκαν κατά περίπου 9,5 χιλιάδες ένα χρόνο μετά (2.459.392 τον Ιούνιο του 2022). Για να ισορροπήσει κάπως η κατάσταση τον περασμένο Αύγουστο με τις «fast track» συντάξεις (2.465.975 συνταξιούχοι τον περασμένο μήνα).


iEidiseis.gr