MY KTEO

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Συνάντηση Σπύρου Πνευματικού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους έθεσε ο Σπύρος Πνευματικός βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ στον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά τόσο  στο πλαίσιο παρακολούθησης του σχεδίου  αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας όσο και της δρομολόγησης άμεσων λύσεων σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο βουλευτής με την ευκαιρία της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022, ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τον Υπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου Καρύστου που αφορούσαν στην ένταξη έργων Ασφαλτοστρώσεων αγροτικών οδών των Δ.Δ Μεσοχωρίων- Αλμυροποτάμου και Στύρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Οδοποιίας. Ο βουλευτής τόνισε τη σημασία των έργων καθώς- όπως επανέλαβε-  επιτυγχάνεται η ευκολότερη και πιο γρήγορη πρόσβαση στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα.

Στη συνέχεια, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ειδικό καθεστώς στήριξης των κτηνοτρόφων των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ ενημερώθηκε για σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι  αγρότες και οι  κτηνοτρόφοι.

Πιο συγκεκριμένα, για το ζήτημα που είχαν θέσει στον βουλευτή κτηνοτρόφοι κατά την επίσκεψή του στην Κρύα Βρύση, που δεν είναι μέλη Συνεταιρισμού για το θέμα της δωρεάν παροχής ζωοτροφών, δόθηκε η απάντηση ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνεται μεμονωμένα και πρέπει να γίνεται μέσω ενός Φορέα στην προκειμένη περίπτωση μέσω των Συνεταιρισμών.

Για τις ενισχύσεις στους συκοπαραγωγούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021 επισημάνθηκε  ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ποσού 900.000 ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πιο συγκεκριμένα, όπως ενημερώθηκε ο βουλευτής οι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα λάβουν 250 ευρώ ανά στρέμμα και οι μη κατ’ επάγγελμα 125 ευρώ ανά στρέμμα.

Όσον αφορά στο αίτημα για την άμεση ενίσχυση των αγροτών ειδικού καθεστώτος και για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ είναι σε διαρκή συνεργασία με τον  Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα το οποίο έθεσε ο Σπύρος Πνευματικός στον Υπουργό αφορά στο αίτημα ένταξης των καταστροφών από τα κοπάδια των αγριογούρουνων στον Κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Ο Υπουργός απάντησε ότι είναι ένα νέο πρόβλημα, το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν και πέρα από τις ομάδες που έχουν συσταθεί σε συνεργασία με τα Δασαρχεία «συνεργεία δίωξης αγριόχοιρων» για να προστατευθούν οι αγροτικές παραγωγές. Παράλληλα, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καλύπτει αποζημιώσεις εξετάζεται το θέμα σε επίπεδο Υπουργών Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, σχετικά με το πάγιο αίτημα για την ίδρυση σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια ο Υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή, ότι εκπονείται μελέτη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθώς υπάρχει χωροθέτηση, σε έκταση που βρίσκεται στην Κερασιά.