MY KTEO

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Εκλογές: Το «ξέφωτο» που αναζητά ο πρωθυπουργός και οι εισηγήσεις που δίνουν και παίρνουν - Η ημερομηνία-κλειδί για τη διεξαγωγή τους

 


Κυκλώστε την ημερομηνία 9 Απριλίου, γιατί θα τη βρούμε μπροστά μας. Μαθαίνω ότι την έχουν ήδη κυκλώσει στο Μέγαρο Μαξίμου ως μια «καλή ημερομηνία» για τη διεξαγωγή των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει περάσει ο βαρύς ενεργειακός χειμώνας και θα στηθούν διπλές κάλπες, με απλή και με ενισχυμένη αναλογική, πριν έρθει το τουριστικό καλοκαίρι, που μπορεί να δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, που ρωτήθηκε γιατί ευνοεί τη Ν.Δ. αυτή η ημερομηνία, απάντησε: «Γιατί ευνοεί τη χώρα».

 

Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, την άνοιξη του 2023 θα υπάρχει ένα «ξέφωτο» για να μπούμε σε έναν κύκλο πολιτικής αστάθειας με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία. Περιττό να πω ότι δεν συμφωνούν όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου με αυτή την εισήγηση. Ούτε και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αντίθετα, οι εισηγήσεις για εκλογές όσο το δυνατόν πιο σύντομα δίνουν και παίρνουν.

 

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε καν τις εξετάζει. Και μπορεί ελάχιστοι να γνωρίζουν την ημερομηνία που φαίνεται να έχει επιλέξει, αλλά οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι δεν ήταν κόλπο η δέσμευσή του για «εξάντληση της τετραετίας». Βεβαίως, η συνταγματική προθεσμία για εκλογές φτάνει μέχρι τις αρχές Ιουλίου, αλλά, αν σκεφτεί κανείς ότι μάλλον θα χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, άρα περίπου τρεις μήνες αστάθειας, μπορεί να αντιληφθεί γιατί ο Απρίλιος είναι πιο υπεύθυνη επιλογή από τον Ιούλιο.