MY KTEO

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Τρία κόλπα για να κοιμάστε καλά και να ξυπνάτε... ακόμα καλύτερα

 Υπάρχουν πολλά χρήσιμα tips που μπορεί να σας βοηθήσουν να «νικήσετε» το πρόβλημα της αϋπνίας. Τρία από αυτά, όμως, μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια.

Το γεύμα που θα καταναλώσουμε, αλλά και ο χρόνος που θα το φάμε, παίζει ρόλο στον ύπνο που θα κάνουμε.

 

 


Το news4health παρουσιάζει τρεις «άχαστες» συμβουλές για για να κοιμάστε καλά και να ξυπνάτε... ακόμα καλύτερα.

 

1.Φάτε δύο ώρες πριν τον ύπνο

Τρώτε τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο. Η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου αλλά παίζει εξίσου μεγάλο ρόλο πότε τρώμε καθώς επηρεάζεται και ο κιρκάδιος ρυθμός, δηλαδή το ρολόι του οργανισμού μας που «ρυθμίζει» τις δραστηριότητές μας.

 

Όπως εξηγεί η γιατρός Sophie Bostock, ο εγκέφαλος λαμβάνει σήματα από τον εξωτερικό κόσμο για να συγχρονιστεί με το περιβάλλον. Η διατροφή είναι ένα από εκείνα τα σημάδια που δείχνουν στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να σηκωθούμε για τη δουλειά, να χωνέψουμε ή να ξεκουραστούμε. Έτσι, αν φάμε αργά δείπνο και μετά πρέπει να πέσουμε για ύπνο τότε όταν πια ξαπλώσουμε να κοιμηθούμε το σώμα μας, δεν ξέρει αν ήρθε η ώρα για ξεκούραση γιατί είναι απασχολημένο στην προσπάθειά του να χωνέψει όσα φάγαμε

 

 

Για αυτό όλοι οι γιατροί συστήνουν να τρώμε δύο ώρες πριν κοιμηθούμε τουλάχιστον. Το ίδιο προτείνει και η ερευνήτρια σε ότι αφορά τα θέματα ύπνου του Harvard, Rebecca Robbins. «Δοκιμάστε να τρώτε την ίδια ώρα κάθε φορά. Είναι σημαντικό για το σώμα μας να έχουμε χορτάσει πριν ξαπλώσουμε γιατί αυτό επίσης είναι σημαντικό για να κοιμάστε ακόμα καλύτερα. Το σώμα μας αγαπά την συνήθεια και την ρουτίνα είτε πρόκειται για πρωινό, μεσημεριανό ή και δείπνο. Η συνήθεια αυτή βοηθά τον οργανισμό μας να διατηρεί ένα καλύτερο κιρκάδιο ρυθμό, γεγονός το οποίο μας βοηθά να αποφεύγουμε τα χρόνια προβλήματα υγείας» λέει η ίδια.

 

Αυτό το ρολόι προβλέπει επίσης πως αντιδρούμε, πώς τρώμε, πως πίνουμε…αλλά και πώς...ζευγαρώνουμε και επιβιώνουμε, εξηγεί η νευροεπιστήμονας στον Αμερικανικό Στρατό και ειδικός σε θέματα ύπνου και σύμβουλος στο Molecule,Ταγματάρχης Allison Brager. «Αν το ρολόι είναι σε θέση να προβλέψει τις ώρες που πεινάμε και νυστάζουμε δουλεύει καλά. Αυτό το γνωρίζουμε γιατί η εργασία σε βάρδιες συνήθως καταλήγει να μας οδηγεί σε παραπανίσια κιλά, σε παχυσαρκία και μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2» εξήγησε.

 

2. Δοκιμάστε τα καρύδια και τα... φυστίκια Αιγίνης

Υπάρχει μια τροφή η οποία είναι εξαιρετική για πριν τον ύπνο και αυτή δεν είναι άλλη από τα καρύδια. Η κατανάλωσή τους πριν τον ύπνο είναι καλή ιδέα γιατί τα καρύδια έχουν τρυπτοφάνη, μαγνήσιο και μελατονίνη, μια ορμόνη η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ύπνου. Έτσι αν νιώθετε ότι ο οργανισμός σας δεν λειτουργεί ρολόι και πρέπει να κοιμηθείτε δοκιμάστε καρύδια. Αν δεν σας αρέσουν τα καρύδια μπορείτε να δοκιμάστε φυστίκια Αιγίνης είναι επίσης γεμάτα μελατονίνη.

 

3. Το καλό το... μεταμεσονύκτιο σνακ

Αν γουργουρίζει η κοιλιά σας τη νύχτα και πεινάτε ειδικά αν κάνατε γυμναστική την ίδια μέρα είναι πιθανό να ξυπνήσετε το βράδυ πεινασμένος. Μην περιμένετε μέχρι το πρωί όταν πεινάτε, μπορείτε να φάτε κάτι υγιεινό αρκεί να μην είναι κάτι που θεωρείται δυσκολοχώνευτο. Καλό θα ήταν να αποφύγετε το αλκοόλ, το τσάι με καφεΐνη και τα υγρά που θα σας στείλουν στην τουαλέτα. Μπορείτε να φάτε κεράσια, κολοκυθόσπορους, τυρί cottage, ακτινίδιο και μπανάνα με φυστικοβούτυρο, τα οποία είναι ανάμεσα στα καλύτερα σνακς που μπορείτε να δοκιμάσετε. Αν διψάτε μπορείτε να πιείτε ζεστό γάλα ή χαμομήλι.