MY KTEO

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Αντικατάσταση οχημάτων μεταγωγής των Καταστημάτων Κράτησης


Με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 7927/3-7-2020 ερώτησή μας, 39 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, θίξαμε το θέμα της αντικατάστασης των οχημάτων μεταγωγής των Καταστημάτων Κράτησης τα οποία είναι παλαιότερα των 20 ετών, κακοσυντηρημένα και πλέον αναξιόπιστα. Συνεπώς η χρήση αυτών των οχημάτων εγείρει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας τόσο για τους κρατουμένους όσο και για το προσωπικό εξωτερικής φρούρησης.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει τη διαδικασία αντικατάστασης του συνόλου των οχημάτων μεταφοράς/μεταγωγής κρατουμένων (τύπου κλούβας), εξασφα­λίζοντας τη σχετική χρηματοδότηση. Για το λόγο αυτό η σχετική προμήθεια 50 οχημάτων μεταφοράς κρατουμένων είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΔΑ: 6ΧΨΡ465Χ18-7ΞΣ, Αριθ. Πρωτ. 70097/3-7-2019, Απόφ. Υπ. Ανάπτυξης) συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ΕΥΡΩ. Μετά τον προσδιορισμό των τεχνικών προδιαγραφών, είχε μάλιστα προγραμματιστεί ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για τη διενέργεια της προμήθειας.

 

Δυστυχώς παρά την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφόρησε πλήρως για το θέμα και εγκατέλειψε την σχετική διαδικασία προμήθειας. Στη, απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (υπ’ αριθ. Πρωτ. 7017/4/24124-γ’/22-7-2020) το πρόβλημα εντοπίστηκε στις «επελθούσες - λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων σε Υπουργεία και Γενικές Γραμματείες κατά το έτος 2019- μεταβολές», δηλ. στην άφρονα επιλογή μεταφοράς της αρμοδιότητας για τις φυλακές από το Υπ. Δικαιοσύνης στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Ομολογήθηκε δηλ. ότι η ματαίωση της προμήθειας οφείλεται αποκλειστικά στις κυβερνητικές επιλογές. Στην ίδια απάντηση η ηγεσία του Υπ.Προ.Πο δεσμεύθηκε για τη «διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, αφ` ης στιγμής μεταφερθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Ωστόσο, δύο και πλέον χρόνια μετά την ως άνω απάντηση, η προμήθεια των οχημάτων δεν έχει πραγματοποιηθεί!

 

Σημειώνεται ότι η C.P.T. στην πρόσφατη (2022) έκθεσή της για τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα (§ 88) ζήτησε για τις μεταφορές κρατουμένων για διασφαλίζεται ότι «όλα τα ασφαλή οχήματα μεταφοράς είναι καθαρά, επαρκώς φωτισμένα και αεριζόμενα και θερμαίνονται ή κλιματίζονται κατάλληλα … όλα τα οχήματα μεταφοράς να συντηρούνται τακτικά και είναι εξοπλισμένα με ζώνες ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των κρατουμένων κατά τη διάρκεια των μεταφορών. Θα πρέπει επίσης να είναι εφοδιασμένα με μέσα που επιτρέπουν στους κρατουμένους να επικοινωνούν με το προσωπικό συνοδείας». Συνεπώς η αντικατάσταση των ως άνω οχημάτων είναι πλην των άλλων, με βάση την έκθεση της C.P.T., και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.