MY KTEO

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Τελειώνει στη ΔΕΘ το «μάδημα της μαργαρίτας» για τον εκλογικό νόμο


Εκλογικός νόμος, υπόκλοπές. «Φροντιστήριο» στον πρωθυπουργό για τα «S.O.S» στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

Η προετοιμασία για τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, κινούνται ήδη με το βλέμμα στη συνέντευξη που θα δώσει την Κυριακή το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Θα έχει προηγηθεί, άλλωστε και η εξαγγελία των νέων μέτρων, οπότε το πολιτικό κλίμα θα προσδιοριστεί από τις απαντήσεις που θα δώσει ο πρωθυπουργός σε όλα τα ζητήματα αιχμής: Από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και την επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλακη, μέχρι τον εκλογικό νόμο, τις εκλογές κα.

Όπως είναι αναμενόμενο, το κυβερνητικό επιτελείο ξορκίζει το ενδεχόμενο να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ το θέμα των παρακολουθήσεων. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι τόσο οι δημοσιογράφοι, όσο και τα άλλα πολιτικά κόμματα αναμένουν τί θα πει για την υπόθεση αυτή, όπως και για την αλλαγή ή μη του εκλογικού νόμου.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει στη «γραμμή» που έχει υιοθετήσει η κυβερνητική πλειοψηφία : Ότι, δηλαδή, επιδιώκει να ριχθεί άπλετο φως γι αυτό και προχώρησε άμεσα στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής. Θα επιχειρήσει, ωστόσο, να ρίξει το «μπαλάκι» στην αντιπολίτευση, την οποία θα κατηγορήσει ότι σε μία περίοδο πολλαπλών προβλημάτων επιχειρεί να αναδείξει το θέμα, με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία κλίματος πόλωσης και διχασμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός, κινούμενος στη γραμμή που εσχάτως ακολουθεί, της ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θα επιχειρήσει να συνδέσει την στάση που κρατάει η Χαριλάου Τρικούπη στο θέμα με την τακτική που ακολουθεί.

Το ερώτημα «του ενός εκατομμυρίου» είναι πώς θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για τον εκλογικό νόμο. «Ποντάρω 60 40% ότι θα κλείσει το θέμα» έλεγε στο ieidiseis.gr κορυφαίος υπουργός, εκτιμώντας ότι παρά τις πιέσεις που δέχεται, ο πρωθυπουργός θα παραμείνει σταθερός στην ανάγκη θεσμικότητας στην άσκηση της πολιτικής.

Το πακέτο των μέτρων
Τόσο στην ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις αύριο το βράδυ, όσο και στη συνέντευξη τύπου, μεθαύριο, Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στη γενναιόδωρη, όπως θα τη χαρακτηρίσει, στήριξη της κυβέρνησης στους πολίτες, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πέραν όσων έχουν γίνει γνωστά, κυβερνητικές πηγές, αφήνουν να εννοηθεί ότι το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ αναμένεται να περιλαμβάνει και άλλες έκτακτες και μόνιμες παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, και ειδικότερα;

-H αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (εκτιμήσεις κάνουν λόγο αυξημένο κατά για 20% φέτος) και διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησής του, καθώς ένα σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις.

-Επιδότηση όσων θερμαίνονται με φυσικό αέριο και κίνητρα για στροφή για στροφή σε άλλες πηγές ενέργειας

-Συνέχιση της επιδότησης του ρεύματος αλλά με αλλαγή του μοντέλου. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα συνεχιστεί αλλά βασική προϋπόθεση θα είναι η αποδεδειγμένη εξοικονόμηση ενέργειας στις μεγάλες καταναλώσεις σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επίσης από το βήμα της ΔΕΘ τη χορήγηση μιας έκτακτης κλιμακωτής ενίσχυσης ύψους έως 200 ευρώ, ξεκινώντας από 100-130 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, σε περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές.

Πρόκειται για ένα στοχευμένο βοήθημα που πιθανότατα θα ονομαστεί Food Pass καθώς θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών για τρόφιμα.



iEidiseis.gr της Έλλης Τριανταφύλλου