MY KTEO

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας: Μη νόμιμη η απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού λόγω έλλειψης επαρκούς τεκμηρίωσης βάσει τεχνικής μελέτης


Αναφορικά με πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:

1. Οι μέχρι σήμερα αποφάσεις των οργάνων διοίκησης του Φορέα, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, λαμβάνονται με γνώμονα τη νομιμότητα, την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, και την εξυπηρέτηση των Δήμων της Περιφέρειας στο σύνολό τους, και όχι αποσπασματικά, ούτε στη βάση της εξυπηρέτησης επιμέρους τοπικών συμφερόντων.

2. Ο σχεδιασμός στον οποίο έχει καταλήξει ο Φορέας, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Δήμων μελών του αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου.

3. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού, παραμένει σε ισχύ η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Φορέα, σύμφωνα με την οποία η διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας θα γίνεται κατά το 50% στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας, και κατά το 50% στον ΧΥΤΑ Άμφισσας, εκτός αν κάποιος από τους Δήμους επιθυμεί τη μεταφορά των απορριμμάτων του σε ΧΥΤΑ εκτός της περιοχής ευθύνης του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ.

4. Η πρόσφατη υπ' αριθ. 86/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 19 τόνων στο δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας, δεν αναιρεί αυτόν το σχεδιασμό, καθώς η απόφαση αυτή, κατά την άποψη του Φορέα πάσχει ως προς τη νομιμότητα, και σε κάθε περίπτωση είναι μη εκτελεστή μέχρι την έγκρισή της από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ και την τοποθέτηση της απαιτούμενης σήμανσης.

Το Δ.Σ. του Φορέα θεωρεί ότι η εν λόγω απόφαση είναι μη νόμιμη λόγω έλλειψης επαρκούς τεκμηρίωσης βάσει τεχνικής μελέτης, την οποία κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει εγγράφως ο Φορέας από το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, αλλά δεν του έχει παραδοθεί.

5. Το Δ.Σ. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ αποφάσισε την άσκηση προσφυγής κατά της ανωτέρω απόφασης, για λόγους νομιμότητας αλλά και ουσίας θεωρώντας ότι το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων της Εύβοιας δεν μπορεί να μεταφερθεί στο σύνολό του σε ΧΥΤΑ άλλων περιοχών της Περιφέρειας, δοθέντος ότι υπάρχει επαρκής χώρος στην Εύβοια.