MY KTEO

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Με το ημερολόγιο στο χέρι η κυβέρνηση

 


Ο πρωθυπουργός, με τα τρία όχι που είπε στη ΔΕΘ – όχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι σε πρόωρες εκλογές, όχι σε ανασχηματισμό – θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η Ν.Δ. κρατάει τις δυνάμεις της και όποτε και αν στηθούν οι κάλπες θα είναι πρώτο κόμμα.

 

 

Και ενώ όλοι θα περίμεναν ότι η στάση αυτή θα έφερνε ηρεμία και αυτοπεποίθηση στο κυβερνών κόμμα, η συμπεριφορά των στελεχών της δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

 

Οι περισσότεροι βουλευτές βρίσκονται με το ημερολόγιο στο χέρι και μελετούν τις πιθανές ημερομηνίες που θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες μέσα στην άνοιξη. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν οριστεί από τώρα για τις 2 Ιουνίου και με δεδομένο ότι θα έχουμε διπλές εκλογές, οι πιθανές ημερομηνίες έχουν να κάνουν με τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.

 

 

Η μία ημερομηνία είναι η Κυριακή 2 Απριλίου, ώστε οι επόμενες κάλπες να στηθούν στις αρχές Μαΐου. Η δεύτερη ημερομηνία είναι η 9η Απριλίου – Κυριακή των Βαΐων –, προκειμένου οι δεύτερες εκλογές να πάνε για 7 ή 14 Μαΐου, πριν δηλαδή από τις εξετάσεις.

 

Φυσικά υπάρχει και το σενάριο οι εκλογές να γίνουν μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, δηλαδή μετά τις 16 Ιουνίου. Πιθανές Κυριακές είναι η 18η Ιουνίου αλλά και η 25η Ιουνίου με τις επόμενες κάλπες να μπορούν να στηθούν τον Ιούλιο, και συγκεκριμένα στις 16 ή 23 Ιουλίου. Το σενάριο αυτό πάντως μοιάζει μάλλον απίθανο. Κανείς δεν θα ρίσκαρε να πάει σε εκλογές εν μέσω της τουριστικής περιόδου, αν δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος…

 

Οι ίδιοι άνθρωποι ωστόσο δεν αποκλείουν τελικά οι κάλπες να έρθουν πολύ πιο κοντά, καθώς δεν αποκλείουν ο Ταγίπ Ερντογάν – και αυτός έχει εκλογές στις 14 Ιουνίου 2023 – να δημιουργήσει σοβαρό επεισόδιο με τη χώρα μας για να έχει πολιτικά οφέλη. Το σενάριο αυτό δεν αποκλείει να έχουμε πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στο 2022, αν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια προκλητική συμπεριφορά, η οποία δεν αποκλείεται να φέρει και ένα θερμό επεισόδιο.