MY KTEO

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Έκπληξη με την επιταγή ακρίβειας - Αλλαγές τελευταίας στιγμής


Σβήνουν - γράφουν για την επιταγή ακρίβειας. Νέες πληροφορίες για επίδομα 300 ευρώ. Πότε θα δοθεί.

Το πολυαναμενόμενο επίδομα του «πακέτου της ΔΕΘ» είναι η επιταγή ακρίβειας, για την οποία πολλά σενάρια κυκλοφορούν. Οι τελευταίες πληροφορίες έρχονται από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και κάνουν λόγο για έκτακτο επίδομα ύψους 300 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ περισσότερα στον εκάστοτε δικαιούχο.

Το νέο ποσό έρχεται στη δημοσιότητα λίγα μόλις 24ωρα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα και όχι άμεσα μέσα στο φθινόπωρο.

Επιταγή ακρίβειας με αίτηση ή χωρίς;
Βέβαια, υπάρχει σύγχυση ακόμα όσον αφορά αν τελικά θα πρόκειται για μία ψηφιακή κάρτα Food Pass που θα εξαργυρώνεται μόνο στα σούπερ μάρκετ -ή γενικότερα για την αγορά τροφίμων- ή αν θα μπει ένα έκτακτο επίδομα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αν είναι στα πρότυπα του Fuel Pass και θα μοιραστεί μέσω του vouchers.gov.gr τότε θα χρειάζεται αίτηση.

Αν δοθεί όπως τις προηγούμενες φορές, τότε απλά θα πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Οι σίγουρες κατηγορίες είναι μέχρι στιγμής οι εξής:
  • χαμηλοσυνταξιούχοι
  • άνεργοι
  • όσοι ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και πλήττονται από τον πληθωρισμό
Τα σενάρια περί Food Pass ξεκίνησαν μετά τη διαπίστωση ότι όσοι έκαναν αίτηση για Fuel Pass, προτιμούσαν την πίστωση των χρημάτων και όχι την άυλη κάρτα στο κινητό -παρότι έδινε έξτρα μπόνους- προκειμένου να καλύψουν άλλες τους ανάγκες με μετρητά. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο άρχισε να σκέφτεται ότι θα πρέπει να δώσει σε όσους έχουν ανάγκη χρήματα για τις πρώτες και βασικές ανάγκες, ενώ το Fuel Pass 3 έχει περάσει προς το παρόν πιο χαμηλά στη «μια σελίδα μέτρα» -όπως είπε και ο Χρήστος Σταϊκούρας- που έχουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Το ίδιο και το Power Pass 2 που μάλλον «καίγεται» για την ώρα γιατί η κρατική επιδότηση που δόθηκε θα επαναφέρει τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης από πολλούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κατηγορίες που είχαν λάβει το έκτακτο επίδομα την προηγούμενη φορά ήταν:
  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ


iEidiseis.gr