MY KTEO

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Δήμος Καρύστου στο Δίκτυο Πόλεων Ελλάδας και Ισραήλ «Για τον Πολιτισμό και την Υγεία»


Με την υπογραφή της Ιδρυτικής Διακήρυξης και του Πρωτοκόλλου σύστασης και δημιουργίας του Δικτύου Πόλεων Ελλάδας και Ισραήλ «Για τον Πολιτισμό και την Υγεία», που έγινε το βράδυ της Πέμπτης (8/9) σε μια λαμπρή τελετή άνοιξε μια νέα, πρωτοπόρα σελίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – η οποία διαθέτει πλέον πρωταρχικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο και απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις – για το δήμο Καρύστου στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων, αλλά και για τους δεσμούς περαιτέρω ανάπτυξης και φιλίας των δύο κρατών, Ελλάδας και Ισραήλ.

 

 

Το νέο θεματικό Δίκτυο των 17 πόλεων της Ελλάδας και του Ισραήλ, που απαρτίζεται από 9 Δήμους από την Ελλάδα και 8 από το Ισραήλ, αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη των ήδη ενισχυμένων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και λαών μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διπλωματίας των πόλεων.

 

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας που εντάσσεται στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων, είναι η δημιουργία ενός θεματικού δικτύου Δήμων από τις δύο χώρες, που αρχίζουν ήδη να συνεργάζονται δίνοντας έμφαση στο θέμα: «Πολιτισμός και Υγεία», επιδιώκοντας να δρομολογήσουν έργα, τα οποία απευθύνονται στους πολίτες τους, σε Οργανισμούς, Οργανώσεις και Ομάδες από τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο συνεργασίας των Αυτοδιοικητικών των δύο χωρών περιλαμβάνεται και διαβούλευση με δημόσιους φορείς.

 

Η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου από τους 17 Δημάρχους και αυτοδιοικητικούς από τις δύο χώρες, πραγματοποιήθηκε παρουσία των Βουλευτών του Νότιου Τομέα Άννας Καραμανλή, Βασίλη Σπανάκη και Γιάννη Μπαλάφα, του νέου Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Noam Katz, εκπροσώπων της εν Ελλάδι Ισραηλινής Κοινότητας, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και άλλων επισήμων.

 

Χαιρετισμούς κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απεύθυναν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Εμμανουήλ Δανιήλ και ο τ. Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βενιαμίν Αλμπάλας, ενώ στην έναρξη της εκδήλωσης, σπουδαστές του Ωδείου Παλαιού Φαλήρου, απέδωσαν μουσικά κομμάτια κλασικής μουσικής και ρυθμούς των δύο χωρών. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο εξαιρετικά καλό κλίμα και τις αρμονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς καθώς και στην αγαστή συνεργασία των δύο κρατών σε πλήθος θεμάτων. Ακολούθησε η ανακοίνωση και η παρουσίαση των συμπερασμάτων της διαβούλευσης.

 

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών των εκπροσώπων των 17 Δήμων που απαρτίζουν το νέο Δίκτυο Πόλεων, καθορίστηκε το άμεσο πλάνο στόχευσης και δράσεων:

 

Με έμφαση στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών κατά της φτώχειας , της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καθώς και των ηλικιωμένων, με την στράτευση και την προσφορά εθελοντών.

 

Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις πόλεις – μέλη, με την διοργάνωση δράσεων φεστιβάλ και αφιερωμάτων μουσικής, γαστρονομίας, διατροφής και ιστορίας Καθώς και η δρομολόγηση προγραμμάτων τουριστικής προβολής και ανταλλαγής επισκέψεων και γνωριμίας με τις πόλεις του δικτύου.

 

Εντάχθηκε εξάλλου στην ατζέντα το θέμα της αξιοποίησης της εμπειρίας και της μεταφοράς της τεχνογνωσίας του Ισραήλ στην εξοικονόμηση και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων καθώς και της αφαλάτωσης νερού.

 

Οι Πόλεις καθώς και οι εκπρόσωποι τους που συμμετέχουν στο «Δίκτυο Πόλεων Ελλάδας – Ισραήλ, για τον Πολιτισμό και την Υγεία» είναι :

 

Acre (Akko), Shimon Lankri

 

Ashdod, Yehiel Lasri

 

Διόνυσος, Ιωάννης Καλαφατέλης

 

Herzliya, Moshe Fadlon

 

Hod HaSharon, Amir Kochavi

 

Ηγουμενίτσα, Ιωάννης Λώλος

 

Καλλιθέα, Δημήτριος Κάρναβος

 

Κάρυστος, Ελευθέριος Ραβιόλος

 

Kfar Saba, Rafi Saar

 

Λυκόβρυσης- Πεύκης, Αναστάσιος Μαυρίδης

 

Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης

 

Ofakim, Yitzhak Danino

 

Ορεστιάδα, Βασίλειος Μαυρίδης

 

Παλαιό Φάληρο, Ιωάννης Φωστηρόπουλος

 

Petach-Tikva, Rami Greenberg

 

Umm al-Fahm, Samir Sobhi Mahamed

 

Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη , Βλάσιος Τσιώτος