MY KTEO

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, μετά την ύψωσιν, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ενορία της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη και τον συνεφημέριό του Οικον. Ιωάννη Φαφούτη και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, καθώς και κήρυξε τον θείο λόγο αναπτύσσοντας ερμηνευτικά την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή (Μάρκ. 8, 34-9, 1).








Μεταξύ των εκκλησιασθέντων παρέστησαν η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Λύσανδρος Ξηρογιάννης και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και φορέων, προσκεκλημένοι του Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ευβοίας, προς τιμήν του προστάτη αγίου του Συνδέσμου μεγαλομάρτυρος Νικήτα, ενώ κατόπιν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Μιχαήλ Βαρυτιμίδης, έκανε σύντομη ομιλία με αναφορά στην προσωπικότητα του αγίου Νικήτα και στις πεπραγμένες και σχεδιαζόμενες δράσεις του Συνδέσμου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Διάκονό του, π. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στην παραλία της Χαλκίδος, στην θέση «Αγάλματα» και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πατριώτισσας αντιστασιακού και αρχηγού της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» και εκτελεσθείσης από τα στρατεύματα κατοχής στις 8/9/1944 Λέλας Καραγιάννη, ενώπιον της προτομής της. Την τελετή μνήμης συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Χαλκιδέων, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδος, η Ένωση Λιμνίων, το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδος και ο Σύνδεσμος Χαλκιδέων.