MY KTEO

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Σύσκεψη Θ. Ζεμπίλη με τον Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας Κ. Ζημιανίτη


Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας κ. Κώστα Ζημιανίτη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη στελέχωση των σχολικών μονάδων με εκπαιδευτικούς, στη διατήρηση της λειτουργικότητας των σχολείων στους δύο πυρόπληκτους δήμους της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και στην ενίσχυση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων διευρυμένου ωραρίου, που με το νέο σχολικό έτος επεκτείνεται η λειτουργία τους από τις 4:00 στις 5:30 μ.μ.. 

Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος διορίστηκαν 8.487 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αριθμός που έρχεται να συμπληρώσει τους συνολικά 25.000 διορισμούς εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που είχαμε να δούμε για περισσότερα από 10 χρόνια στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψε ένας ικανοποιητικός αριθμός διορισθέντων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Εύβοια, καθώς διορίστηκαν 160 εκπαιδευτικοί. Ωστόσο, δημιουργήθηκαν κενά, καθώς από αυτούς οι 42 δεν ανέλαβαν υπηρεσία λόγω αδειών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαβεβαίωσε τον Βουλευτή Ευβοίας ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης τοποθέτησης των αναπληρωτών, που τελειώνει αυτές τις μέρες, και αξιολογώντας τις άδειες που θα λάβουν, θα ξεκινήσει άμεσα η δεύτερη φάση αναπληρωτών περίπου στις αρχές Οκτωβρίου. Με τα έως τώρα δεδομένα, βέβαια, δεν αναμένεται να υπάρξουν πολλά κενά, αλλά σε κάθε περίπτωση η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση το συντομότερο. 

Αναφορικά με τις σχολικές μονάδες στους πυρόπληκτους δήμους της Βόρειας Εύβοιας, που υποβαθμίστηκε η οργανικότητά τους, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζήτησε να παραμείνει ίδια η λειτουργικότητά τους. Δηλαδή, να μην μειωθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών. Ο κ. Ζημιανίτης διαβεβαίωσε τον Βουλευτή Ευβοίας ότι η λειτουργικότητα των σχολείων θα παραμείνει η ίδια με την περυσινή χρονιά παρά το γεγονός ότι υπάρχει θέμα με την οργανικότητα λόγω μείωσης μαθητών σε κάποιες σχολικές μονάδες. 

Συζητήθηκε, ακόμη, και το ζήτημα των ολοήμερων σχολείων διευρυμένου ωραρίου. Παρά το γεγονός ότι είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν περίπου 45 ολοήμερα σχολεία με διευρυμένο ωράριο, η ανταπόκριση των γονέων δεν ήταν η αναμενόμενη με αποτέλεσμα μόλις 12 να πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να λειτουργήσουν ως ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου. Ο Θανάσης    Ζεμπίλης απηύθυνε κάλεσμα προς τους γονείς, ώστε να αγκαλιάσουν αυτόν τον νέο θεσμό που θα συμβάλει τα μέγιστα στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών. «Είναι ένας νέος θεσμός τον οποίο πρέπει να αγκαλιάσουμε. Η διεθνής πρακτική υποδεικνύει ότι ολοήμερα σχολεία διευρυμένου ωραρίου είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά για την διαπαιδαγώγηση και την μετέπειτα εξέλιξη των μαθητών και των μαθητριών», ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας.