MY KTEO

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ημέρα μνήμης η σημερινή για τη Νέα Αρτάκη



Ημέρα μνήμης και τιμής για την πόλη της Νέας Αρτάκης η σημερινή, 99 χρόνια από την εγκατάσταση των εκ Μικράς Ασίας  Αρτακιανών στον τόπο που έμελλε να γίνει η νέα τους πατρίδα. 

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Νέας Αρτάκης επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μικρασιατών  προσφύγων. Ακολούθησε εκδήλωση στο Δημοτικό Μέγαρο Νέας Αρτάκης, στην οποία έλαβε χώρα κεντρική ομιλία με τίτλο: «1922-2022 η δημιουργική πορεία των Μικρασιατών  προσφύγων» με ομιλήτρια την Αρχοντία Παπαδοπούλου, Ιστορικός - Φιλόλογος- Πρόεδρος  της Ενώσεως Μαγνησίας Μ. Ασίας- Ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών  Σωματείων Ελλάδος. 

Επίσης η θεατρική ομάδα της Δημοτικής Ενότητας Ν. Αρτάκης παρουσίασε αποσπάσματα από τη θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και τη δράση Μικρασία» Μνήμες Προσφύγων. Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε η  Μαίρη Τσομπανίκου. Η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών από την χορωδία του 1ου Δημοτικού  Σχολείου Νέας Αρτάκης, ενός σχολείου σύμβολου για την πόλη, μιας και είναι το  πρώτο σχολείο που κατασκευάστηκε για τα παιδιά των προσφύγων.