MY KTEO

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Συναγερμός για τη γρίπη: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός - Ανησυχία για το επικίνδυνο "κοκτέιλ" με κορονοϊό


Στις αρχές του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, με τους ειδικούς να χτυπούν από τώρα καμπανάκι για την συνύπαρξη με τον κορονοϊό, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Τα φαρμακεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ετοιμάζονται για την προμήθεια των φετινών αντιγριπικών εμβολίων και όπως φαίνεται, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Θα "πρωταγωνιστήσει" η γρίπη
"Φέτος το χειμώνα η ”συνάντηση” κορονοϊού και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης", ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Γεωργία Γκιούλα, σημειώνοντας πως όταν άρχισε ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού τα περιστατικά γρίπης ήταν μηδενικά, ενώ φέτος μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκαν 174 περιστατικά γρίπης τους θερινούς μήνες.

"Άρα εκτιμώ ότι ο ιός της γρίπης ενδέχεται να είναι ο πρωταγωνιστής αλλά σίγουρα θα είναι ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον SARS CoV-2. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι προχωρήσαμε στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με μηδενικά περιστατικά γρίπης, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το κατά πόσο θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς θεωρώ ότι θα αργήσει να συμβεί, δεν θα το δούμε τουλάχιστον στις δύο επόμενες επιδημικές περιόδους στη χώρα μας", υπογράμμισε στη διάρκεια συζήτησης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

"Συναγερμός" από καθηγήτρια μικροβιολογίας του ΑΠΘ: "Μεγαλειώδης" η συνάντηση κορονοϊού - γρίπης τον χειμώνα
"Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος", είχε επισημάνει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση του ήδη από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας πως συνολικά 174 κρούσματα γρίπης (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία) δηλώθηκαν από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, αριθμός πολύ ανησυχητικός για την καλοκαιρινή περίοδο.

"Τον Δεκέμβριο ξεκινά η έξαρση της γρίπης. Δεν θέλουμε να συμπέσουμε με κορονοϊό και υποπαραραλλαγές, όσες αντοχές και αν έχει ένας οργανισμός. Γι΄ αυτό γίνεται αυτή η προεργασία και προετοιμασία", είχε τονίσει από την πλευρά της η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μεγαλώνει η ανησυχία
Κατά την προηγούμενη περίοδο επιτήρησης της εποχικής γρίπης (από τον Οκτώβριο του 2021 έως το Μάιο), στη χώρα μας καταγράφηκαν μόλις 5 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Όμως φέτος η μη χρήση της προστατευτικής μάσκας και η κατάργηση των μέτρων τον κορονοϊό (και ως επέκταση για τις αναπνευστικές λοιμώξεις) θεωρείται πως θα φέρει φέτος μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων εποχικής γρίπης.

Σημειώνεται πως οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς και σε κάθε περίοδο γρίπης κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν μικρές διαφορές από αυτά της προηγούμενης περιόδου. Για το λόγο αυτό η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο. Ακόμη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εμβολίου είναι η ίδια με αυτή της προηγούμενης περιόδου, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται γιατί η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου, επομένως δεν υπάρχει προστασία εναντίον της γρίπης την επόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αναμνηστική δόση για τον κορονοϊό και για τη γρίπη μπορούν να γίνουν χρονικά κοντινά, για παράδειγμα με διαφορά μίας εβδομάδας.

Τα συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι:
• υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
• δύσπνοια
• πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
• λιποθυμικά επεισόδια
• σύγχυση
• πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν συγκεκριμένα:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
4. Λεχωΐδες
5. Θηλάζουσες
6. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40<§^
7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
9. Κλειστοί πληθυσμοί .
10. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
11. Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.


thetoc.gr