MY KTEO

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Επικοινωνία Θ. Ζεμπίλη με Κ. Σκρέκα, χθες και σήμερα, για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Ν/Κ Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας. Αναμένεται η απόφαση


Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε εκ νέου, αργά χθες το βράδυ και σήμερα το μεσημέρι, ο Θανάσης Ζεμπίλης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, με αντικείμενο τη μεταφορά των αποβλήτων από τους Δήμους Καρύστου, Κύμης – Αλιβερίου και Ερέτριας στο ΧΥΤΑ Θήβας. 

Ο Βουλευτής Ευβοίας εξήγησε με επιχειρήματα στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ότι η μεταφορά των αποβλήτων από τους άνωθεν δήμους στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας και στο ΧΥΤΑ Άμφισσας, που στερείται μάλιστα περιβαλλοντικών όρων, όπως έχει αποφασίσει ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, αποτελούν μη βιώσιμες λύσεις τόσο από οικονομική, όσο και από περιβαλλοντική σκοπιά. Αφενός, θα αύξανε κατακόρυφα το κόστος μεταφοράς αποβλήτων λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που πρέπει να διανύσουν τα οχήματα μεταφοράς από τη νότια Εύβοια στην Άμφισσα ή στην Ιστιαία . Περαιτέρω, ο ΧΥΤΑ Ιστιαίας δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή πρόσβασης, με αποτέλεσμα τα επικαθήμενα οχήματα να μη μπορούν να εισέλθουν στο χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε ότι η μεταφορά των αποβλήτων από τους δήμους Κύμης - Αλιβερίου, Ερέτριας και Καρύστου στο ΧΥΤΑ Θήβας αποτελεί την βέλτιστη προσωρινή λύση, μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Ζήτησε δε, να μη καθυστερήσει περαιτέρω η έκδοση της απόφασης.

Αναμένεται, κατά το επόμενο διάστημα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας να κάνει δεκτή την πρόταση του Γ.Γ. κ. Γραφάκου και των δημάρχων, υπογράφοντας την σχετική απόφαση για μεταφορά των αποβλήτων των εν λόγω δήμων.