MY KTEO

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Με «δεμένα» τα χέρια ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - Οι υποκλοπές και το ενεργειακό


Νέα δεδομένα στο «πακέτο» των μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μετά το ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη.

Σε ρυθμούς ΔΕΘ μπαίνει η κυβέρνηση σε επίπεδο προετοιμασίας αλλά και επικοινωνίας, επιδιώκοντας να φέρει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος τα μέτρα στήριξης και να περάσει σε δεύτερο πλάνο η υπόθεση των υποκλοπών, η οποία λειτουργεί αποσυσπειρωτικά για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η οριστικοποίηση του πακέτου που θα εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει παρά στο «παρά πέντε» της ομιλίας του στο Βελίδειο, το επόμενο Σάββατο, καθώς η επικείμενη ευρωπαϊκή παρέμβαση στην ενεργειακή κρίση δεν είναι ακόμα πλήρως διαμορφωμένη, ενώ η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ε.Ε., δημιουργεί νέα δεδομένα. Επιπρόσθετα, στις 7 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, ενώ την επομένη, στις 8 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ύψος της αύξησης των επιτοκίων.

Σχεδόν ανύπαρκτα τα δημοσιονομικά περιθώρια
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μόλις προ ημερών, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών. Και όχι για λόγους πολιτικής διαχείρισης, όπως λένε συνεργάτες του, αλλά διότι αν το σκηνικό στην Ε.Ε. παραμένει ως έχει, ή ακόμα χειρότερα, γίνει ακόμα πιο δύσκολο, τότε τα δημοσιονομικά περιθώρια, πέραν όσων έχουν προαναγγελθεί, είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Εκτός, κι αν υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης, η Ευρώπη λάβει αποφάσεις που θα λύνουν τα χέρια της Αθήνας στο επίπεδο των δημοσιονομικών κανόνων.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, οι παροχές θα πρέπει να είναι λελογισμένες και να μην εκτείνονται πέραν όσων έχουν ήδη προαναγγελθεί. Δηλαδή, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, στη μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση των συντάξεων και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές.

Σε αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του δύο σενάρια για το εύρος των παρεμβάσεων, ιδίως στο ενεργειακό, το οποίο συναρτάται απόλυτα με τη δυναμική των αποφάσεων της Ε.Ε.

Αν η Ευρώπη αποφασίσει την επιβολή πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου, η κυβέρνηση εκτιμά το όφελος για τα ελληνικά νοικοκυριά θα είναι της τάξεως του 2 δισ. στους λογαριασμούς σε βάθος τριμήνου. Που σημαίνει, ότι μπορεί ένα μέρος των χρημάτων να κατευθυνθεί σε άλλα μέτρα στήριξης.

ΔΕΘ: Ποια μέτρα έχουν οριστικοποιηθεί
Προσώρας, τα μόνα μέτρα που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν οριστικοποιηθεί, είναι:
  • To επίδομα θέρμανσης. Αναμένεται να ανακοινωθεί είτε η αύξηση του επιδόματος, είτε η διεύρυνση των δικαιούχων.
  • Το Fuel Pass 3, για ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές των καυσίμων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
  • Νέα επιταγή ακρίβειας (200 ευρώ) για ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους.
  • Συνέχιση επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Bonus για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Η σύγκριση θα γίνεται με την κατανάλωση της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.
  • Ειδική επιδότηση για φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά για θέρμανση.
  • Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
  • Μέτρα για την ενίσχυση της χρήσης των συγκοινωνιών, κατά το γερμανικό «πείραμα». Εξετάζεται είτε ένα πακέτο απεριόριστων διαδρομών, με μικρό κόστος, είτε την παροχή δωρεάν καρτών απεριόριστων διαδρομών σε νέους, έως 29 ετών.

iEidiseis.gr