MY KTEO

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Οι νέες επιδοτήσεις για το ρεύμα από Οκτώβριο - Κερδισμένοι και χαμένοι


Η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι κλιμακωτή. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, αντίστοιχα θα αυξάνεται και η επιδότηση.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις των νέων επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα έχει ξεκινήσει. Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Κώστα Σκρέκα αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και θα αφορούν στους λογαριασμούς από την 1η Οκτωβρίου και μετά.

Το νέο μοντέλο επιδότησης θα αφορά όλους, για τις πρώτες κατοικίες, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και τις επιχειρήσεις.

Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια αλλά κλιμακωτή. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη θα είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας του εκάστοτε νοικοκυριού και επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση. Για παράδειγμα:
  • 1η κλίμακα (πρώτες 300 κιλοβατώρες), υψηλότερη επιδότηση
  • 2η και 3η κλίμακα, μικρότερη επιδότηση
Φυσικό αέριο
Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, που αφορά συνολικά 700.000 νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Τα σενάρια θέλουν την επιδότηση να είναι μία μίξη κρατικής ενίσχυσης και έκπτωσης από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Το ποσοστό απορρόφησης της αύξησης θα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του ηλεκτρικού ρεύματος και όπως όλα δείχνουν, αυτή θα είναι είτε 70%, είτε 50%.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε μιλήσει για «γενναία επιδότηση», χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο στίγμα.

Power Pass
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πιστωθεί και το επίδομα ενέργειας για τον μήνα Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως δεν χρειάζεται να γίνει νέα αίτηση, καθώς ισχύουν οι προηγούμενες.


iEidiseis.gr