MY KTEO

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Νέες αντικειμενικές αξίες: Γιατί μένουν εκτός επιδομάτων ΑμεΑ και ευάλωτοι


Για το θέμα μίλησε ο Ανδρέας Κολίσογλου στο Open και την εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία”. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, κάποιοι πολίτες με ειδικές ανάγκες εξαιρούνται από τα επιδόματα που χορηγεί το κράτος λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει και με το επίδομα θέρμανσης: Δηλαδή  εάν κάποιος έχει δύο αυτοκίνητα στο όνομά του, τότε το σύστημα τον πετάει εκτός και δεν λαμβάνει το επίδομα. Ωστόσο επεσήμανε ότι τα άτομα με κινητική αναπηρία πρέπει να έχουν στην κατοχή τους δύο αυτοκίνητα, διότι εάν πάθει κάτι το ένα, να μπορούν να εξυπηρετηθούν με το άλλο στην καθημερινότητα τους.

Στην συνέχεια παρέθεσε ένα άλλο παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ. Όπως είπε ενώ η νομοθεσία προβλέπει ότι τα άτομα που έχουν μεγάλο ποσοστό αναπηρίας απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου, δεν την λαμβάνουν γιατί έχει αυξηθεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους .

Το επίδομα που λαμβάνουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι  από 310 ευρώ έως περίπου 740 ευρώ, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τι λέει ο Πρόεδρος  Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης  για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες 
Για το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μίλησε και ο Πρόεδρος  Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, Αριστοτέλης Κάντας. Στις 55 περιοχές της χώρας υπήρξε αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τόνισε και πρόσθεσε ότι μεσοσταθμικά έγινε μία αύξηση της τάξεως του 20%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν πολλοί εκτός Εισοδήματος Αλληλεγγύης (πρώην ΚΕΑ) από τις  225 χιλιάδες που είναι οι δικαιούχοι. Το ίδιο συμβαίνει και με του επίδομα των ανασφάλιστων υπερήλικων, όπου εδώ έχει συμπεριληφθεί  και το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας πέραν του εισοδήματος.

Στο θέμα των αντικειμενικών αναφέρθηκε και η δικηγόρος, Μαργαρίτα  Καρδάρη. Το επίδομα του ανασφάλιστου υπερήλικα είναι 360 ευρώ και είναι πάρα πολλά τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν για να τους χορηγηθεί μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η ακίνητη περιουσία.

« Για το επίδομα στέγασης μπαίνουν κριτήρια ακίνητης περιουσίας …120 χιλ. ευρώ … από εκεί ξεκινάμε και αυξάνονται για κάποια προστατευόμενα μέλη μέχρι και 180 χιλ. ευρώ. Επίσης έχουμε την απώλεια της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, έχουμε το κοινωνικό τιμολόγιο. Σε όλα αυτά μπαίνουν κριτήρια περιουσίας και μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων » σημείωσε μεταξύ άλλων.

 
Πηγή enikonomia.gr