MY KTEO

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΘ: «Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τη ΝΔ – Κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι τερατογένεση»


Με αναφορά στη συμπλήρωση εννέα ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα άρχισε η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ.

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν για το κατά πόσο το είναι κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που γνωστοποίησε στην ομιλία του Σαββάτου.

«Κατηγορούν εμάς ότι θα χρεωκοπήσουμε τη χώρα, όσοι την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα», ανέφερε.

«Το όραμά μας σε σχέση με αυτό του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα»
«Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και 1,5 χρόνο παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο από την μεσαία τάξη κυρίως προκειμένου να επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Εμεις θα την καταργήσουμε προκειμένου να δώσουμε ανάσα στους μισθωτούς», είπε και τόνισε ότι το τελευταίο 6μηνο, «ο πρωθυπουργός έχει αυξήσει τους φόρους κατά 7 δισ. ευρώ».

«Το όραμά μας σε σχέση με αυτό του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο σημείο της απάντησής του, προειδοποιώντας πως αν δεν εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα σαν του κόμματός του «το κόστος για την κοινωνία θα είναι δυσανάλογο όχι για την επόμενη χρονιά, αλλά την επόμενη 4ετία».

«Είμαστε έξω από το νερό γιατί εμείς ρυθμίσαμε το χρέος»
«Χάρη στη δική μας ρύθμιση, το επόμενο διάστημα έχουμε έναν βατό ορίζοντα αποπληρωμών», είπε ο κ. Τσίπρας ερωτώμενος για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Είμαστε έξω από το νερό γιατί εμείς ρυθμίσαμε το χρέος», τόνισε.

«Για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα, χρειάζεται να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα σχέδιο που προβλέπει κέρδη μόνο για λίγους δεν δημιουργεί συνθήκες που οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Δεν θα δώσουμε διέξοδο στον κ. Μητσοτάκη»
Αναφερόμενος στην απλή αναλογική και τον εκλογικό νόμο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε συνυπολογίζοντας κάποιες σκοπιμότητες. Είναι πάγια θέση η χώρα να κυβερνείται από κυβερνήσεις συνεργασίες»

«Εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας, είμαι θεσμικός. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το βαθύ του αδιέξοδο. Δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα κυβερνήσω με αυτό που θεωρώ ότι είναι σωστό για τον τόπο και τη δημοκρατία», είπε.

«Αυτό πράγματι θα ήταν “τερατογένηση”»
«Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι τερατογένεση», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση.

«Δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων», συνέχισε.

«Προς τους συνταξιούχους η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη»
«Μετά τη μεσαία τάξη, η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη ήταν προς τους συνταξιούχους», επισήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να πείσει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησαν τους συνταξιούχους και ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έβλεπαν καλύτερες μέρες», πρόσθεσε.

»Είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης, τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, είχαμε ψίχουλα και τη μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών, που εν τέλει νομοθέτησαν να τα πάρουν μόνο οι υψηλότερες συντάξεις. Επισήμως η κυβέρνηση τους είπε ψέματα, να μην κάνουν προσφυγές», συνέχισε.

«Αυτή η μεγάλη απάτη, είναι κρίσιμο πολιτικό μέγεθος για εμάς. Θέλουμε να τους πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, αλλά δεν μπορούμε να σας πετάξουμε στον δρόμο, δεν μπορούμε να σας κοροϊδεύουμε κατάματα. Γι’ αυτό δεσμεύτηκα να επαναφέρουμε τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις και ότι οι αυξήσεις που είχαμε ψηφίσει από το 2018 θα παραμείνουν», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντιδημοκρατική εκτροπή οι υποκλοπές
Ερωτώμενος για τις υποκλοπές, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το ζήτημα κρίσιμο και σημείωσε πως αφορά «την ίδια τη δημοκρατία».

«Ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε συναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά. Σε καμία άλλη χώρα ο πρωθυπουργός δεν θα καθόταν στη θέση του από τη στιγμή που αποκαλύπτεται ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, αν και εμένα δεν θα με συνέφερε αυτό καθώς στις εκλογές θα ήθελα απέναντι μου τον κ. Μητσοτάκη», είπε.

»Μετά τις αποκαλύψεις, δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Και η ομάδα της ΝΔ αποδέχεται την συνευθύνη. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη γίνεται σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας», συνέχισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Τι να θέσω στην ΠτΔ; Τα θέματα τα θέτει η ίδια η ζωή. Από την ΠτΔ το ελάχιστο που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση», είπε.

«Απόφαση της ΕΥΠ η παρακολούθηση Πιρτσιόλα – Εγώ δεν έδωσα καμία εντολή»
«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση το γράμμα του νομου. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για «δεξιές και αριστερές παρακολουθήσεις».

«Η ΕΥΠ δεν ήταν υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού. Η ΕΥΠ λοιπόν τότε αποφάσισε για λογους που είχαν να κάνουν με οικονομικό έγκλημα να διευρύνει την έρευνα περιλαμβάνοντας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε.

«Εγώ δεν έδωσα καμία εντολή. Ενημερώθηκα και πιστεύω πως έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τους νόμους. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο, να με ενημερώσει. Ουδέποτε έλαβα οποιαδήποτε ενημέρωση», ξεκαθάρισε.

«Χθες ενημερώθηκα ότι υπήρξε ποινική δίωξη για εκείνη την υπόθεση σε επτά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δεν ήταν ο κ. Πιτσιόρλας. Άρα ορθώς δεν ενημερώθηκα. Ας μην προσπαθούν λοιπόν να δημιουργούν όρους συμψηφισμού, γιατί οι συγκρίσεις είναι συγκρίσεις ημέρας με νύκτα σε όλα τα επίπεδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«O κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες, για τον καθένα από εμάς υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά το μεγαλύτερο τεκμήριο είναι ότι επτά πολίτες είναι τώρα στο εδώλιο. Εδώ έχουμε λοιπόν μια συγκεκριμένη υπόθεση», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο ερώτημα για τις παρακολουθήσεις Πιρτσιόλα.

«Ο κ. Δεμίρης, ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό; Ποιος λοιπόν οφείλει εξηγήσεις;», διερωτήθηκε. «Η προσπάθεια του φθηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ. Μητσοτάκη», είπε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος. Προσπαθεί να πείσει ότι “όλοι τα ίδια κάνουν”. Είναι όμως κατάντια αυτό. Οι άριστοι είναι το ίδιο με τους κατσαπλιάδες. Έτσι δεν μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης;», συνέχισε.

«Παρωδία η εξεταστική επιτροπή»
Απαντώντας σε τρίτη ερώτηση σχετική με τις παρακολουθήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε παρωδία την εξεταστική επιτροπή.

«Με τον κ. Κοντολέων είχε μόνο μια εθιμοτυπική επίσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και την επισήμανσή του να παίρνει την ευθύνη της ΕΥΠ το πρωθυπουργικό γραφείο. Έκτοτε δεν είχα καμία ενημέρωση», ανέφερε.

»Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα απαξιώσει πλήρως την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Εξεταστική επιτροπή είναι μια παρωδία, ένας εξευτελισμός της διαδικασίας, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όπως επίσης όταν αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο λογισμικό που μόλυνε το κινητό του κ. Κουκάκη και προσπάθησε να μολύνει το κινητό του κ. Ανδρουλάκη, μόλυνε τελικά και το κινητό του κ. Σπρίτζη. Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό», είπε.

»Όλα τα διεθνή ΜΜΕ έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα. Όλα. Εμείς αυτήν την υπόθεση δεν θα την αφήσουμε έτσι; Όπου μπορούμε στα διεθνή φόρα αλλά και με τις δυνατότητες που μας δίνει το νομικό πλαίσιο στη χώρα, θα παλέψουμε μέχρι να βγει στο φως η αλήθεια. Και να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει. Ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίσουν και όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. Όσοι επικαλούνται έναν απροσδιόριστο εθνικό λόγο χωρίς να μας λένε ποιος είναι αυτός, επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας ότι αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν περιμένω τίποτα από την Εξεταστική – Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί ενώπιον της ετυμηγορίας του λαού»
Σε νέα ερώτηση για τις υποκλοπές και για αν σκοπεύει να ζητήσει την παραίτηση του πρωθπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την διενέργεια εκλογών γιατί θεωρώ ότι προέχει η μεγάλη εικόνα. Κι αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό».

«Ο κ. Μητσοτάκης ανεξάρτητα από το αν θα βρεθεί ενώπιον δικαστών θα βρεθεί ενώπιον της ετυμηγορίας του λαού», τόνισε.

«Από την Εξεταστική επιτροπή δεν περιμένω απολύτως τίποτα, από το να δω πόσο πιο βαθιά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πόσο περισσότερο μπορεί να εξευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάμψει η αλήθεια» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ιδέα «είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός να διαχειρίζεται ζητήματα εθνικής ασφάλειας».

«Θα κάνουμε πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή μετά τις εκλογές» η οποία θα διαλευκάνει ποιοι έχουν ευθύνες, πρόσθεσε.

«Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη»
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είχε τεράστιες απώλειες από το 2010-2015. Και τη δική μας περίοδο είχε επιβάρυνση, την αδικήσαμε. Δεν ήταν όμως επιλογή μας», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση για την οικονομική πολιτική και τη φορολόγηση.

»Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη διότι έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Έχουμε λοιπόν σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ έναν εθνικό στόχο, να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες. Εμείς καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο σχέδιο που σκοπεύει να επιφέρει μια ουσιαστική ανακατεύθυνση των πόρων. Στη στρατηγική της κυβέρνησης η μεσαία τάξη δεν είναι πουθενά. Αισχροκέρδια πάνω στην αισχροκέρδια», συνέχισε.

«Το σχέδιό μας έχει σημαντικές ελαφρύνσεις. Στους ελεύθερους επαγγελματίες αρχικά. Το αφορολόγητο και το τέλος επιτηδεύματος», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είμαστε ώριμοι, έχουμε κυβερνήσει, υπάρχει άλλος δρόμος και είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε, αν ο ελληνικός λαός μας επιλέξει. Έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος από αυτόν της ενίσχυσης των ανισοτήτων και αυτόν τον δρόμο έχουμε επιλέξει», κατέληξε.

Για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ
Ερωτώμενος για το σχέδιο κρατικοποίησης της ΔΕΗ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Πριν ένα χρόνο, από τη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Δεν είπε κουβέντα. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη διαδικασία που είχε μοναδικό στόχο τη στήριξη συμφερόντων».

Κάνοντας λόγο για αισχροκέρδεια και αξιόποινες πράξεις, ξεκαθάρισε: «Αυτό το πάρτι θα τελειώσει. Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ θα περάσει υπό κρατικό έλεγχο».

Κάλεσε μάλιστα όλους να δουν τι συμβαίνει με τις επανακρατικοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας. «Δεν υπάρχουν ταμπού στα ζητήματα της ενέργειας όταν περνάνε μια τέτοια τρομακτική κρίση», ανέφερε.

«Έχουμε δυνατότητα παρέμβασης»
«Η εποπτεία του χρηματιστηρίου ενέργειας και τα ρυθμιστικά εργαλεία του αποτελούν ζήτημα εθνικής ευθύνης, δεν έχουν να κάνουν λοιπόν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα έχει μια ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά όπου είναι πολύ εύκολο να ρυθμιστεί. Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει η χώρα ρυθμιστική παρέμβαση για αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. “Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν το ζήτησε αυτό;”», διερωτήθηκε. «Εμείς θα το ζητήσουμε», τόνισε.

«Ο λαός θεωρεί “τερατογένεση” την παραμονή Μητσοτάκη στην εξουσία»
Απαντώντας σε ερώτηση για τη φράση «τερατογένεση» που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, περιγράφοντας το σενάριο κυβέρνησης χωρίς το πρώτο σε ψήφους κόμμα, είπε: «Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση τη συνέχιση της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δει τι γίνεται στην Ευρώπη. «Να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με προγραμματικές συγκλίσεις, έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος», ανέφερε.

«Μπορώ να συνεργαστώ με τα κόμματα με τα οποία έχω πολιτικές διαφορές, αλλά χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές», επισήμανε.

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις»
Ερωτώμενος για τις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μια διαχρονική υποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, και αυτό οφείλεται και σε συστημικού επιπέδου προβλήματα».

«Πολλές από αυτές δεν είναι φωτογραφία της στιγμής αλλά πλαστογραφία της στιγμής. Οι προβλέψεις έχουν μια αξία αλλά μεγαλύτερη έχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και στην ετυμηγορία αυτή θα κριθούμε όλοι», είπε, δηλώνοντας ευθέως πως δεν έχει εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις.

Για την Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή
Ερωτώμενος για την επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως υπάρχουν δύο εκτιμήσεις για την αύξηση των μισθών: «Η προοδευτική λέει ότι είναι μοχλός ανάπτυξης».

»Σήμερα έχουμε μια πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που έχει να κάνει με την ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια», συνέχισε.

«Ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα θέλει δύο μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάτω από ένα μισθό», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε ολιστικά διαφορετική αντίληψη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Για την Εθνική Τράπεζα
«Ο Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα του για να ολοκληρώσει ένα ακόμη μεγάλο deal, μετά την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ταμείων, τη ΔΕΗ κ.ά.» είπε ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση για την Εθνική Τράπεζα.

«Είναι κρίσιμο ζήτημα αυτό του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι πολίτες ματώνουν για την στήριξη των τραπεζών», σημείωσε.

Η κυβέρνηση «μετακινεί τα κόκκινα δάνεια στις νεότερες ηλικίες»
«Η κυβέρνηση ήρθε όψιμα να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, το πρόγραμμα αυτό είναι πολυδάπανο, ενώ θα καλύψει το πολύ 100.000 συμπολίτες μας, ενώ το πρόβλημα αγγίζει τέσσερα εκατομμύρια», ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

«Αυτό που κάνει ουσιαστικά η κυβέρνηση είναι ότι μετακινεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις νεότερες ηλικίες», σημείωσε σχολιάζοντας το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για το Airbnb ενώ οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της στέγης.

Για τα επεισόδια στο ΑΠΘ
Σε ερώτηση για τα επεισόδια στο ΑΠΘ και την πρόσφατη ένταση στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε απολύτως ενορχηστρωμένη την ένταση για την αλλαγή ατζέντας.

«Τα καθεστώτα όταν βρίσκονται στην απώλεια στήριξης καταφεύγουν στον αυταρχισμό και την καταστολή» ανέφερε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε «απρόκλητη την ένταση».

«Καμία μεγάλη αλλαγή δεν θα έρθει χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή», τόνισε.




topontiki.gr