MY KTEO

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Έρευνα: Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και εμφράγματος


Μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα Γάλλων επιστημόνων αποκάλυψε τους κινδύνους που μπορεί να έχει η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης τα οποία περιέχουν γλυκαντικά.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό (διαβάστε εδώ), πραγματοποιήθηκε σε δείγμα που ξεπερνούσε τα 100.000 άτομα, με μέση ηλικία τα 42 έτη.

Οι επιστήμονες από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής έρευνας, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, η οποίοι κράτησαν λεπτομερές ημερολόγιο διατροφής. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν το ιατρικό τους ιστορικό, το οποίο και παρακολούθησαν για περισσότερα από 8 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι συμμετέχοντες, το 37% εξ’ αυτών κατανάλωναν γλυκαντικά σε συστηματική βάση με μέση ημερήσια κατανάλωση τα 42,5 mg (ποσότητα που περιέχεται σε 100 mL αναψυκτικού διαίτης).

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η ύπαρξη τεχνητών γλυκαντικών (π.χ: ασπαρτάμη) στα αναψυκτικά αυτά φαίνεται να αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού και του εμφράγματος.

Μισό κουτάκι Coca Cola διαίτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και εμφράγματος
Μέσα στα 9 χρόνια κατά τα οποία διεξάχθηκε η έρευνα, σημειώθηκαν 1.502 εμφράγματα, εγκεφαλικά, περιστατικά στηθάγχης και επεμβάσεις αγγειοπλαστικής.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών διαίτης είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αγγειοεγκεφαλικές ασθένειες, όπως είναι το εγκεφαλικό.

Παράλληλα, τα ίδια άτομα είχαν κατά 9% αυξημένες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η προσθήκη τεχνητών γλυκαντικών (τα οποία υπάρχουν και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι ορισμένα γιαούρτια, δημητριακά και γλυκά) είναι εκείνη που κάνει τα αναψυκτικά διαίτης επικίνδυνα για την υγεία.

«Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως μια υγιεινή εναλλακτική στη ζάχαρη», κατέληξαν οι συγγραφείς της έρευνας.


iEidiseis.gr