MY KTEO

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Μέχρι πότε «παγώνει» το πέναλτι στα φάρμακα - Νέα ημερομηνία


Νέα σημαντική ανακοίνωση για τον προσωπικό γιατρό. Μέχρι πότε δεν μπαίνει το «πέναλτι» 10% στα φάρμακα για όσους δεν εγγραφούν.

Συνεχίζονται οι εγγραφές των πολιτών στον «Προσωπικό Γιατρό», με τον αριθμό να έχει ξεπεράσει -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- τα 4 εκατομμύρια.

Τα εμπόδια, ωστόσο, συνεχίζουν να υφίστανται, αφού ο προσωπικός γιατρός είναι είδος προς …εξαφάνιση, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με τη σύμβαση που θα πρέπει να υπογράψουν μέσω ΕΟΠΥΥ. Αυτός ακριβώς ο λόγος, δηλαδή ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων γιατρών, ειδικά στην Αττική, οδήγησε πριν λίγες μέρες στην απόφαση να πάρει παράταση το πέναλτι. Κανονικά, από 1η Οκτωβρίου 2022, όποιος δεν είχε εγγραφεί θα πλήρωνε αυξημένη συμμετοχή. Πλέον, με ανακοίνωση του υπουργείου, γίνεται γνωστό ότι η νέα προθεσμία είναι για την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Μέχρι τότε, εκτιμάται πως θα έχουν ενταχθεί όλες οι ειδικότητες στο θεσμό και θα υπάρχει επάρκεια γιατρών.

Από την παραπάνω ημερομηνία, λοιπόν, θα ισχύει το εξής:

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Σημειώνεται επίσης, πως «ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη υπογράψει την απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων, όπως ακριβώς προβλέπει η μεταρρύθμιση, οι συμβάσεις των οποίων θα υπογράφουν τις επόμενες ημέρες και θα προστεθούν περισσότεροι γιατροί στο σύστημα. Επομένως στις περιοχές που έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων των προσωπικών γιατρών όπως στην Αττική οι πολίτες δύνανται να περιμένουν έως την υπογραφή των νέων συμβάσεων με γιατρούς που θα διασφαλίσει την επάρκεια γιατρών στο σύστημα και την ευκολότερη επιλογή τους από τους πολίτες».

Απλή η εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό
Για να εγγραφείτε σε προσωπικό γιατρό μπορείτε να ακολουθήσετε δύο απλούς τρόπους:
  • μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (ehealth.gov.gr), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη
  • αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο
  • στο φαρμακείο, φέροντας ΑΜΚΑ και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο


iEidiseis.gr