MY KTEO

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Μόνιμη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών


Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που ακουμπά άμεσα πάνω από 2 εκατ. ασφαλισμένους μισθωτούς και τους εργοδότες τους, φαίνεται πως είναι ένα από τα κλειδωμένα μέτρα για το 2023, που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων τα οποία θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης.

Στον αντίποδα, δεν έχει ακόμη… μπει στο πακέτο η περαιτέρω μείωση κατά τουλάχιστον 0,6 π.μ. παρότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προγραμματικά για μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες στο διάστημα 2020-2023 και ήδη, έως φέτος, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Εκκρεμεί δηλαδή μια μείωση 0,6 μονάδας μέχρι την πλήρη υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης, που όμως δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο καλάθι της ΔΕΘ. Δεν αποκλείεται βέβαια η μείωση αυτή να αποφασιστεί ή και να εξαγγελθεί αργότερα, ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, παράλληλα βέβαια με την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2023.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι εισφορές για κύρια ασφάλιση μισθωτών στον ΕΦΚΑ μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 ως έκτακτο μέτρο και στη συνέχεια, με τροπολογία, προβλέφθηκε η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών –για εργοδότες και εργαζομένους– από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαία μονάδα για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαία μονάδα για τους εργαζομένους, περιορίζοντας τη συνολική επιβάρυνσή τους και συμβάλλοντας αφενός στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αφετέρου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ειδικά σε μια περίοδο με σημαντικές επιβαρύνσεις και στις δύο πλευρές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Πλέον, αυτή η μείωση αναμένεται να μονιμοποιηθεί, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της παρούσας κυβέρνησης οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαία μονάδα, ενώ από την 1η Ιουνίου 2022 υπήρξε και μείωση κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα στις εισφορές επικούρησης, με αποτέλεσμα πλέον η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να ανέρχεται σε 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.



kathimerini.gr