MY KTEO

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Τσίπρας: Κυβέρνηση μόνο με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ -Πότε συνεργασία με ΝΔ


Μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική θα μπορεί να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο ο Α. Τσίπρας απάντησε κατά τη διάρκεια (3 ώρες και 45 λεπτά) της συνέντευξης Τύπου στην 86ης ΔΕΘ, αποκλείοντας τη συνεργασία με άλλα κόμματα, στην περίπτωση που είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές.

 

 

«Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας….Αν βγάλει πρώτο τον κ. Μητσοτάκη θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αιτιολόγησε, δε, την θέση του λέγοντας ότι «μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή α αναλογική θα ανοίξει ο δρόμος των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα», ενώ μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει και η σχετική «ηθική νομιμοποίηση».

 

Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, τα συμφέροντα δεν πρόκειται να αφήσουν το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και τον Ν. Ανδρουλάκη να συνεργαστεί μαζί του:  «Πιστεύετε ότι αν είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης οι πιέσεις που θα ασκηθούν σε κάποιους πιθανούς εταίρους θα είναι μικρές;», έθεσε το ερώτημα ο κ. Τσίπρας, «φωτογραφίζοντας» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.

 

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι “δεν είναι στο μυαλό του οι δεύτερες εκλογές αλλά οι πρώτες εκλογές. Γιατί όποιος χάσει τις πρώτες εκλογές χάνει το τραίνο. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα πάμε σε προοδευτική διακυβέρνηση. Αν κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης θα έχει προβάδισμα στις δεύτερες. Γι’ αυτό στις πρώτες εκλογές δεν πρέπει να υπάρχει αποχή και χαλαρή ψήφος”, πρόσθεσε.

 

Δεν μπορεί να συνεργαστεί ο ωτακουστής με αυτόν που τον άκουγε

Ερωτηθείς αν δεν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στις πρώτες ούτε στις δεύτερες εκλογές τι θα κάνει, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Δεν πιστεύω ότι το θύμα μπορεί να συνεργαστεί με τον θύτη. Ο ωτακουστής με αυτόν που άκουγε», συνέχισε αποκλείοντας στην ουσία το ενδεχόμενο συνεργασίας Μητσοτάκη -Ανδρουλάκη.

 

Πότε συνεργασία με ΝΔ

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απέκλεισε και μία συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ, χαρακτηριζοντάς την τερατογέννεση: «Όπως ήταν τερατογέννεση η σύμπραξη ΝΔ -ΠΑΣΟΚ το 2012 που οδήγησε στη συρρίκνωση ενός μεγάλου κόμματος».

 

Ωστόσο, δεν απέκλεισε αυτή τη συνεργασία, σε μία μόνο περίπτωση:   «Η σύμπραξη των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος μπορούν να γίνουν μόνο σε έκτακτες καταστάσεις. Και δόξα τω θεώ, σήμερα δεν έχουμε τέτοιες καταστάσεις». 

 

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε και τα σενάρια «πρωθυπουργών του σωλήνα και των παρακαμερών».

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή ομιλία του παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του, που είναι, βασισμένο πάνω σε 6 εθνικές προτεραιότητες.

Σημεία απαντήσεων σε ερωτήματα δημοσιογράφων:

 

Για υποκλοπές: Γιατί δεν έχετε επισκεφτεί την ΠτΔ για το θέμα;

 

«Έχουμε μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Ο κ. Μητσοτάκης υπέδειξε πολιτική δειλία. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε παραίτηση Πρωθυπουργού. Εγώ δεν έχω να θέσω κανένα θέμα στην ΠτΔ, τα θέτει η ίδια η ζωή. Να ζητήσω την παραίτηση πρωθυπουργού; Δεν είναι αρμοδιότητάς της. Αναμένω όμως και από την ΠτΔ μια δημόσια τοποθέτηση».

 

Για μέτρα, «εγγυήσεις» και γιατί να σας εμπιστευτεί η μεσαία τάξη;

«Η μεσαία τάξη είδε να έχει τεράστιες απώλειες. Εμείς παλέψαμε, σε μια δύσκολη περίοδο, μέσα σε Μνημόνια. Ρυθμίσαμε χρέος, ανοίξαμε ένα καθαρό διάδρομο. Ναι, αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά για να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο. Πλέον για εμάς, είναι ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη. Όχι όπως υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης για να ικανοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια. Καταθέσαμε κοστολογημένο σχέδιο με σημαντικές ελαφρύνσεις για τον απλό κόσμο και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έχουμε πλήρη επίγνωση των όσων εξαγγείλαμε, γνωρίζουμε και έχουμε την εμπειρία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει για να μη θαφτεί στο «σκοτάδι» η υπόθεση των υποκλοπών;»

 

«Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η εξεταστική είναι μια παρωδία. Δεν καλούνται μάρτυρες, δεν αφήνουν να γίνουν ερωτήσεις, δημιουργούν σκόπιμες εντάσεις. Δεν περιμένω τίποτα από την εξεταστική παρά μόνον να δω πόσο πιο χαμηλά θα πέσει για το “Κυριάκος gate”. Τελικός κριτής της υπόθεσης των παρακολουθήσεων είναι ο Ελληνικός λαός. Εμείς και στο ΕΚ θα την πάμε και στα διεθνή φόρα. Εδώ δεν έχουμε ένα πολιτικό λάθος, αλλά μια αξιόποινη πράξη. Έχω ζητήσει την παραίτηση της Κυβέρνησης».

 

«Πώς θα επανακρατικοποιήσετε τη ΔΕΗ;»

 

«Για την ιδιωτικοποόιηση της ΔΕΗ ο Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα. Ήταν μια σκανδαλώδης διαδικασία. Στόχος ήταν εξαρχής η στήριξη συμφερόντων, με βαρύτατες επιπτώσεις στους πολίτες, με έμμεσο τρόπο. Έχει μια διοίκηση που επανειλημμένα πιέζει στη χειραγώγηση των τιμών στο Χρηματιστήριο. Αξιόποινες πράξεις. Το πάρτι της ΔΕΗ θα τελειώσει. Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα περάσει ξανά η ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο. Δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη. Οι χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας και εμείς εδώ τι κάνουμε; Δεν υπάρχουν ταμπού σε τέτοια τρομακτική κρίση».

 

«Μπορεί να γίνει κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ;»

 

«Τερατογέννηση είναι μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην πλειοψηφία των κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας.  Η νέα μεταπολίτευση για τον τόπο θα είναι οι κυβερνήσεις πλατιάς συνεργασίας. Είναι μια μεγάλη Δημοκρατική αλλαγή που δεν δημιουργεί αστάθεια αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα πλέον στην Ελλάδα. Προφανώς και μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές, σε μια ιδεολογική βάση αλλά δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων. Θέλουμε πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές».

 

Για τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

 

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. Πολλές είναι πλαστογραφίας της στιγμής! Προφανώς δεν είναι όλες το ίδιο. Λαμβάνω υπόψιν τις τάσεις αλλά επιθυμώ την άμεση επαφή με τον κόσμο. Εκεί η εικόνα είναι άλλη. Υπάρχει μια διαχρονική υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Αλλά δεν θα μείνω σε αυτό. Οι δημοσκοπήσεις έχουν μια αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού».

Ερώτημα για το ζήτημα της στέγης

 

«1,7 εκ. νοικοκυριά απασχολεί σοβαρά το θέμα της στέγης. Η κυβέρνηση άργησε να αντιληφθεί το θέμα και καθυστέρησε να διεκδικήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα της ΝΔ έρχεται να ευνοήσει τράπεζες και εργολάβους. Θέτουν ως πυρήνα τα χαμηλότοκα δάνεια. Σε άλλες χώρες διαγράφουν δάνεια (π.χ. στις ΗΠΑ των φοιτητών). Δεν είναι λύση αυτό. Επίσης η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για το AirBNB. Επιχειρήσεις από το εξωτερικό έρχονται και παίρνουν μαζικά, δεκάδες ακίνητα και χτυπάνε τις τιμές των ενοικίων. Το δικό μας σχέδιο είναι διευρυμένο, παρεμβαίνουμε στο AirBNB ενισχύοντας κυρίως τα φυσικά πρόσωπα και δίνουμε λύσεις και κίνητρα μέσω της Τράπεζας Στέγης».

 

Για την αύξηση  των μισθών

«Υιοθετώ απόψεις οικονομολόγων ότι η την αύξηση  των μισθών σημαίνει ανάπτυξη. Το είδαμε στην πράξη όταν ήμασταν κυβέρνηση. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε μονίμως σε μια επιβάρυνση των μισθών της μεσαίας τάξης. Το πάτωμα στα 800 ευρώ θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη στο εισόδημα. Για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες αντίστοιχα έχουμε εξαγγείλει σειρά ελαφρύνσεων που θα βοηθήσουν αυτό το σκοπό».

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τα επεισόδια στο ΑΠΘ

 

«Είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές λογικές και νοοτροπίες που υιοθετεί η κυβέρνηση. Όλες αυτές οι ενέργειες ήταν απολύτως απρόκλητες από την πλευρά των νέων ανθρώπων και ενορχηστρωμένες για να αλλάξουν την ατζέντα και να δημιουργήσουν ένταση. Καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους» .

 

Για εκλογικό νόμο

 

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει το πολιτικό του αδιέξοδο. Ψάχνει να βρει διαφυγή. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε εμείς για πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι πάγια θέση αξιών για την ισοτιμία της ψήφου και για κυβερνήσεις πλατιάς συνεργασίας».

“Πόσο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα επιβαρύνει το χρέος της χώρας; Θα φύγουν επενδυτές από τη ΔΕΗ με την επανακρατικοποίηση;”

 

«Το κόστος των μέτρων δεν είναι υπερβολικό. Είναι κοστολογημένο. Ο Μητσοτάκης χρηματοδοτεί την αισχροκέρδεια, εμείς στηρίζουμε το λαό. Αυτή είναι η διαφορά. Για το χρέος, είμαστε με το κεφάλι έξω από το νερό γιατί εμείς το καταφέραμε. Οι επενδυτές θέλουν ανάπτυξη και δικαιοσύνη. Θα φύγουνε δλδ και από τη Γερμανία οι επενδυτές που κρατικοποιεί την επιχείρηση ενέργειας; Ας κοιτάξουμε τι γίνεται γύρω μας. Εμείς θα μείνουμε πίσω;».

 

Για τις «κόκκινες γραμμές» συνεργασίας των εκλογών

 

«Στο μυαλό μας αυτή τη στιγμή είναι μια πλατιά προοδευτική κυβέρνηση, βαθιά Δημοκρατική. Μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει αυτό το δρόμο. Το δρόμο της συνεργασίας. Έτσι θα πάμε και σε αυτή την εκλογική μάχη. Διεκδικούμε αυτόνομη πορεία, επιδιώκουμε να είμαστε το πρώτο κόμμα. Δεν ορίζουμε όμως τις πολιτικές εξελίξεις. Θα θέλαμε η χώρα να αποκτήσει Κυβέρνηση το πρώτο βράδυ των εκλογών και κρίνω ότι είναι εφικτό. Πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπλεύσει με τη ΝΔ είναι μια τερατογένεση. Μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και ευτυχώς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τέτοιες καταστάσεις.»

Για τους συνταξιούχους

 

«Οι συνταξιούχοι είδαν με το καλημέρα, την κατάργηση της 13ης σύνταξης του 2019, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα δινόταν σε ετήσια βάση. Τον διπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, τα “ψίχουλα”… και βεβαίως τη μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών. Τους είπε ψέματα η κυβέρνηση για τις προσφυγές. Είναι ηθική υποχρέωση για εμάς να δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις ετήσιες δόσεις»

 

Για τα Εθνικά θέματα

“Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πρωτοφανή ρητορική κλιμάκωση του κ. Ερνογάν παρ’ ότι υπάρχει και τμήματα εσωτερικής κατανάλωσης λόγω προβλημάτων στην οικονομία και χαμηλής απήχηση ου Τούρκου προέδρου στο εσωτερικό…Θα περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη να λέει γιοκ όχι στο κοινό του στο Βελλίδειο αλλά στις κρίσιμες στιγμές (Ορούτς Ρέισ, Tourkaegean κλπ)…. Πιο πολύ με ανησυχεί ότι σήμερα δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας παρά οι ρητορικές εντάσεις”.

 

 

Ρωσική παρέμβαση στις εκλογές

«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα τα περί ρωσικής παρέμβασης στην Ελλάδα. Ισώς να δείχνει και έναν πανικό του κ. Μητσοτάκη για να δικαιολογήσει την ήτα του στις επερχόμενε εκλογές. Παρόλ’ αυτά προτείνω να ξεκινήσουμε μια έρευνα ξεκινώντας από την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Για πρόσωπα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα δεν έχουν ξαναγίνει σε άλλο κόμμα. Τι μου λέτε για τα ίδια πρόσωπα; Βουλευτές, βεβαίως, είναι αυτοί που εξελέγησαν το 2019. Δεν τους αλλάζεις τους βουλευτές και δεν υπάρχει λόγος. Θα τους διπλασιάσουμε όμως στις επερχόμενες εκλογές με νέα πρόσωπα….Θα έχουμε πολλά νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση συνεργασίας. Θα σας εκπλήξουν, σας διαβεβαιώ. Θα έχουν κοινωνικές αναφορές και δεν θα είναι επαγγελματίες της πολιτικής.

Για ενεργειακό κόστος Δήμων

Θα πρέπει να ληφθούν δύο βασικές αποφάσεις. Πρώτη, η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Δεύτερη, να δούμε πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με αυτό που είχαμε προβλέψει αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε, τις ενεργειακές κοινότητες. Ώστε, οι δήμοι να γίνουν καταναλωτές και παραγωγοί ταυτόχρονα.

 

Απερχόμενος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Είμαι πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Δεν πιστεύω ότι το θύμα μπορεί να συνεργαστεί με τον θύτη. Ο ωτακουστής με αυτόν που άκουγε.

 

Για Βενιζέλο

Είναι γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές που έχουμε, εντούτοις και ως πολιτικός και ως επιστήμονας έχει ένα εκτόπισμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στις τελευταίες εξελίξεις οι θέσεις που έχει διατυπώσει είναι αυτές που ο καθένας δημοκρατικό πολίτης θα ήθελε να ακούσει.   Δεν πιστεύω όμως ότι αυτές διατυπώθηκαν για να εξαργυρωθούν πολιτικά. Τουλάχιστον εγώ δεν θα είμαι αυτός που θα τον αδικήσω.

 

Για συνεργασίες σε δήμους και περιφέρειες

Κρίσιμη η πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια. Σεβόμαστε την αυτονομία των αυτοδιοικητικών μας παρατάξεων. Είμαι όμως βέβαιος ότι θα προτάξουν και την ανάγκη και ευρύτερων συνεργασιών, προκειμένου και στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης να σπάσει η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Μια κυριαρχία που έχει οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση να είναι ο φτωχός συγγενής, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί δημάρχους και περιφερειάρχες δικά της παιδιά και δεν τους δίνει αυτά που πρέπει.

Για τη χαλαρή ψήφο στις πρώτες εκλογές

Δεν είναι στο μυαλό μου οι δεύτερες εκλογές αλλά οι πρώτες εκλογές. Γιατί όποιος χάσει τις πρώτες εκλογές χάνει το τραίνο. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα πάμε σε προοδευτική διακυβέρνηση. Αν κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης θα έχει προβάδισμα στις δεύτερες. Γι’ αυτό στις πρώτες εκλογές δεν πρέπει να υπάρχει αποχή και χαλαρή ψήφος.

 

Για debate

Τον καλώ να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού, εφόσον θέτει το δίλλημα Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Να μην το βάλει στα πόδια όπως το 2019.