MY KTEO

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Θεμελίωση Ιερού Ναού προς τιμήν του γενεθλίου της Θεοτόκου στην Ι.Μητρόπολη Χαλκίδος

Το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2022, κατά το οποίο η Εκκλησία μας πανηγύρισε το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, τα πιστά μελή της τοπικής μας Εκκλησίας ετίμησαν αξιοχρέως τη μεγάλη αυτή

Θεομητορική Εορτή.























Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου το βράδυ, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Παναγίας Ελεούσης Δοκού Χαλκίδος, όπου, πλαισιωμένος από Κληρικούς της Αρχιερατικής Περιφερείας Χαλκίδος, χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό και ομίλησε προς τους πολυπληθείς ευλαβείς προσκυνητές, μεταξύ των οποίων και πολλοί αιρετοί άρχοντες.

Την επομένη ημέρα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κύριος Χρυσόστομος μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ενορία Παναγίας Ελεούσης Μαλακώντα, τη νεότερη της Ερετρίας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και τέλεσε τον Αγιασμό της θεμελιώσεως του νέου Ενοριακού Ναού.

Αντί άλλου θείου κηρύγματος, ανεγνώσθη, από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, η Εγκύκλιος της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων (για να διαβάσετε την Εγκύκλιο επιλέξτε τον σύνδεσμο http://www.imchalkidos.gr/Uploads/ePost/Files/3062.pdf).

Ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος προς τον Εφημέριο της Ενορίας, Αρχιμ. Θεαγένη Κόλλια, τον Δήμαρχο Ερετρίας κ. Ιωάννη Δημητρόπουλο και σε όλους τους εκκλησιασθέντες πιστούς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα που εορτάζουμε τη γέννηση του έμψυχου ναού του Θεού, δηλαδή της Θεοτόκου και η ανθρωπότητα πλημυρίζει χαρά, εδώ στην Ενορία Μαλακώντα, που ταυτόχρονα αρχίζει και το κτίσιμο του ναού της δόξης του Θεού προς τιμήν της Παναγίας, η χαρά μας πολλαπλασιάζεται.

Αμέσως μετά την απόλυση και την προσφορά εορτίου κεράσματος από την Ενορία σε όλους, ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε για την Λίμνη Β. Ευβοίας, όπου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η παλλαϊκή λιτάνευση της θαυματουργού ιεράς εικόνος της Παναγίας «Λιμνιάς», η οποία συγκεντρώνει τους Θεοτοκόφιλους χριστιανούς όχι μόνο της Ευβοίας, αλλά και από άλλα μέρη της Πατρίδος μας και το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της ιεράς λιτανείας, στον τόπο ασκήσεως και κοιμήσεως του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω, πραγματοποιήθηκε δέηση υπέρ υγείας των ευσεβών πλειοδοτών της πανηγύρεως, Ιωάννου και Ευαγγέλου, ομογενών εξ Αμερικής και τέκνων του μακαριστού Ιερέως της Λίμνης π. Βασιλείου Μπλέτσου. Έπειτα, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον της προτομής της αγωνίστριας της Εθνικής μας Αντιστάσεως Λέλας Καραγιάννη και λίγο πριν την άφιξη της ιεράς εικόνος στον Ενοριακό Ναό, τελέσθηκε δέηση υπέρ υγείας πάντων και ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος απηύθυνε λόγο οικοδομής προς τους λιτανευτές, αναλύοντας πώς η Υπεραγία Θεοτόκος επέλεξε να γίνει συνεργός της θείας οικονομίας και έτσι χαρά πάντων.

Φωτογραφίες: Ευάγγελος Τσόκος, Δημήτριος Πετρογιάννης, Ιωάννης Φαφούτης