1/2 κιλό φακές
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη ή κομμένη σε μικρά καρέ
2 φύλλα δάφνης
ξίδι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάζεις τις φακές στο σουρωτήρι και τις πλένεις με άφθονο νερό
- Γεμίζεις ένα μπολ με νερό, τις ρίχνεις και τις αφήνεις για 10 περίπου λεπτά
- Τις στραγγίζεις καλά στο σουρωτήρι και ρίχνεις σε μια κατσαρόλα βάζοντας νερό μέχρι να σκεπαστούν
- Τις αφήνεις να βράσουν για 10 περίπου λεπτά και στη συνέχεια τις στραγγίζεις και πάλι
- Βάζεις στην κατσαρόλα 5-6 ποτήρια νερό και ρίχνεις τις φακές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα και τη δάφνη
- Τις αφήνεις να σιγοβράσουν για μισή περίπου ώρα
- Προσθέτεις το λάδι, αλάτι και πιπέρι και τις αφήνεις για μισή ακόμη ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν
- Σερβίρεις και ρίχνεις ξύδι
tlife.gr