MY KTEO

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Το κοινό σύμπτωμα που αναφέρουν (ορισμένοι) εμβολιασμένοι που κολλάνε COVID-19


Τα συμπτώματα της COVID-19 είναι λίγο πολύ γνωστά: κόπωση, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και πυρετός είναι ανάμεσά τους. Ωστόσο, δεδομένα από την εφαρμογή για μελέτη για την παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού στη Βρετανία, του ZOE Health Study app, παρατηρείται ένα κοινό σύμπτωμα μεταξύ των εμβολιασμένων που βρίσκονται θετικοί στην COVID-19: διάρροια. 

Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει από τον Ιανουάριο του 2022 αύξηση των ανθρώπων που αναφέρουν το σύμπτωμα αυτό και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σχετιζόταν με νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον. 

Ωστόσο, η ομάδα του ZOE επισήμανε ότι θα μπορούσε παράλληλα με την COVID να κυκλοφορεί και κάποια στομαχική ίωση. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ομάδα, η διάρροια μπορεί να είναι ένα πρόωρο σύμπτωμα του ιού, που ξεκινά την πρώτη μέρα της μόλυνσης και επιδεινώνεται στη διάρκεια των επόμενων ημερών. "Συνήθως διαρκεί δύο με τρεις ημέρες κατά μέσο όρο, αλλά μπορεί να κρατήσει έως και επτά ημέρες στους ενήλικες". 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύμπτωμα αυτό έχει γίνει λιγότερο συχνό με κάθε παραλλαγή, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων ηλικίας άνω των 35 ετών ανέφεραν ότι παρουσίαζαν διάρροια κατά τη διάρκεια του κύματος της Άλφα, ενώ μόλις ένας στους πέντε λένε ότι είχαν αυτό το σύμπτωμα κατά τα κύματα της Δέλτα και της Όμικρον. Οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι παρουσίασαν διάρροια στα τελευταία δύο κύματα ήταν είτε διπλά εμβολιασμένοι είτε είχαν κάνει επίσης την ενισχυτική δόση. 

Τι να κάνετε εάν έχετε διάρροια 
Η διάρροια είναι μια κοινή ίωση μεταξύ παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Εάν έχετε ενοχλήσεις από το γαστρεντερικό φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι και περιορίστε τις διατροφικές σας επιλογές σε στεγνές τροφές, όπως βραστό ή ψητό κοτόπουλο, ρύζι, καρότα, μήλα και μπανάνες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Επίσης, μείνετε στο σπίτι και ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε. 

Εάν έχετε διάρροια ταυτόχρονα με άλλα συμπτώματα του κορονοϊού, όπως υψηλό πυρετό και βήχα, κάντε τεστ για κορονοϊό και εάν είναι θετικό ακολουθήστε τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.


 capital.gr