MY KTEO

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Επιταγή ακρίβειας ή food pass; Το μέτρο που «κλείδωσε»


Εν μέσω ακρίβειας και πληθωρισμού που καλπάζει, στο τραπέζι είναι η επιταγή ακρίβειας αλλά και το food Pass, ως voucher για αγορές στα σούπερ μάρκετ.

Η επιταγή ακρίβειας δόθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα 200 ευρώ όπως και το Πάσχα. Τις τελευταίες ημέρες διακινείται έντονα το σενάριο της επιστροφής της επιταγής ακρίβειας ως Food Pass για τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ.

Επισήμως, δεν έχει γίνει δήλωση για το νέο βοήθημα. Ωστόσο, στη λίστα των μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ φέτος, σβήνονται και γράφονται διάφορα μέτρα. Τι θα είναι, όμως, το Food Pass;

Οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι ένα voucher μόνο για τα τρόφιμα. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα μπορεί να εξαργυρωθεί μόνο στα σούπερ μάρκετ ή σε οποιοδήποτε κατάστημα τροφίμων στο πρότυπο του Fuel Pass.

Το θέμα είναι ότι αν υλοποιηθεί με μια άυλη κάρτα στα κινητά - με δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει και χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες - θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Και αυτό γιατί πρόκειται για ανθρώπους μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία.

Έτσι, αρκετοί είναι όσοι υποστηρίζουν ότι θα παρουσιαστούν σοβαρές δυσκολίες στη χρήση και την εξαργύρωση των επιταγών.

Προσφορότερη λύση είναι η επιταγή ακρίβειας που δόθηκε κατά το παρελθόν. Και οι πληροφορίες του iEidiseis αναφέρουν ότι το μέτρο της επιταγής ακρίβειας είναι ανάμεσα σε αυτά που έχουν «κλειδώσει» στη λίστα. Αυτό, υπό την προϋπόθεση, ότι η ξαφνική διακοπή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δεν θα ανατρέψει τα σχέδια υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών διαθεσίμων που έχει ο «κουμπαράς» του δημοσίου.

Η επιταγή ακρίβειας και οι δικαιούχοι
Επί του παρόντος, η επιταγή ακρίβειας εξετάζεται να δοθεί σε 3 κατηγορίες:
  • χαμηλοσυνταξιούχοι
  • άνεργοι
  • ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κατηγορίες που είχαν λάβει το έκτακτο επίδομα την πρώτη φορά ήταν:
  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ
Το πώς θα δοθεί το επίδομα ακρίβειας είναι ένα ερώτημα: Θα είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι για αυτά τα χρήματα; Θα τεθεί κλίμακα και με βάση ποιοι εισόδημα.

Το μέτρο αυτό, ως επιταγή ακρίβειας φαίνεται πως θα προκριθεί από το οικονομικό επιτελείο. Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη ανακοίνωση έχει ξεκινήσει:

Οι ανακοινώσεις για όλα τα νέα μέτρα θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ στις 10 -11 Σεπτεμβρίου. Απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να δοθούν απαντήσεις για την επιταγή ακρίβειας.



iEidiseis.gr