MY KTEO

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα δεδομένα για Food Pass στο «παρά πέντε» της ανακοίνωσης


Food Pass «κλειδώνει» τις τελευταίες ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.

Φτάνει η ώρα της ανακοίνωσης για το Food Pass που εδώ και αρκετές μέρες συζητείται, αλλά δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη. Λίγες ώρες πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως και κάνουν λόγο για κλιμακωτά ποσά από 200 έως 300 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια.

Εκτιμάται ότι η νέα επιταγή ακρίβειας θα αφορά άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τις οικογένειες με παιδιά, όπως έγινε τον Απρίλιο, αλλά πιθανότατα με μεγαλύτερο ποσό για ορισμένους.

Το έκτακτο επίδομα θα δοθεί εφάπαξ σε όσους θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα ανακοινωθούν προκειμένου να πάρει μία ανάσα ο προϋπολογισμός των πιο ευάλωτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πέντε κατηγορίες που είχαν λάβει το έκτακτο «Δώρο Πάσχα» ήταν:
  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ
Ένα ακόμα σενάριο είναι να δοθεί και μεγαλύτερο επίδομα παιδιού. Την προηγούμενη φορά, οι οικογένειες με παιδιά, δικαιούχοι του επιδόματος, είχαν λάβει 1,5 δόση. Τώρα έχει πέσει στο τραπέζι να μπει διπλάσια δόση.

Δεν έχει οριστικοποιηθεί επίσης ακόμα το πότε θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση. Διαρροές κάνουν λόγο για έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων», δηλαδή να πληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ωστόσο, με την ακρίβεια να «στραγγαλίζει» ήδη είναι αρκετός ο καιρός μέχρι τότε.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί αύριο κιόλας τι τελικά έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ανάλογα με τα οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβασε πριν μερικές μέρες τον πήχη των προσδοκιών, τονίζοντας ότι τα μέτρα θα είναι... μετρημένα, βάζοντας «φρένο» στα πολλά επιδόματα.



iEidiseis.gr